Vorm -2 helt 18de eeuw. Pseudo -merk De Klaauw. De vazen: eind XIX - XX eeuw
De twee balustervormige potten met deksels maken deel uit van een zogenaamd kaststel, bestaande uit drie dekselpotten en twee bekervazen. Dit model werd in Delft in de late achttiende en vroege negentiende eeuw toegepast. Op basis van de foto’s lijkt het hier echter om een reproductie te gaan uit de late negentiende of begin twintigste eeuw. Ogenschijnlijk tegenstrijdig duidt het craquelé bij Delfts aardewerk vaak niet op echte ouderdom, maar treft men het aan bij imitaties. Het figuratieve merk van een klauw is een imitatie van het merk dat door plateelbakkerij De Klaauw in Delft werd toegepast. Door een hernieuwde waardering voor Delfts aardewerk in de late negentiende eeuw werden zowel in Nederland als bijvoorbeeld ook in Frankrijk reproducties gemaakt die ook de merken van voormalige plateelbakkerijen imiteerden. Voor achtergrondinformatie over Delftse kaststellen zie Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, Deel 1, Den Haag (Gemeentemuseum) 1999, cat. 35.
Beoordeling:
Niet-Delfts
Toelichting:
Nieuwere productietechniek
Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site.
Lees meer
Vals merk
In de 19de eeuw ontstaat een financiële prikkel om recenter gemaakt aardewerk te verkopen als antiek Delfts aardewerk, soms zelfs voorzien van valse Delftse fabrieksmerken.
Lees meer
Merk:
Een klauw Vals
Reactie toevoegen
Alleen ingelogde gebruikers kunnen reacties plaatsen Login of registreer om te reageren
Reacties 3
Vorm -2 helt 18de eeuw. Pseudo -merk De Klaauw. De vazen: eind XIX - XX eeuw
De twee balustervormige potten met deksels maken deel uit van een zogenaamd kaststel, bestaande uit drie dekselpotten en twee bekervazen. Dit model werd in Delft in de late achttiende en vroege negentiende eeuw toegepast. Op basis van de foto’s lijkt het hier echter om een reproductie te gaan uit de late negentiende of begin twintigste eeuw. Ogenschijnlijk tegenstrijdig duidt het craquelé bij Delfts aardewerk vaak niet op echte ouderdom, maar treft men het aan bij imitaties.
Het figuratieve merk van een klauw is een imitatie van het merk dat door plateelbakkerij De Klaauw in Delft werd toegepast. Door een hernieuwde waardering voor Delfts aardewerk in de late negentiende eeuw werden zowel in Nederland als bijvoorbeeld ook in Frankrijk reproducties gemaakt die ook de merken van voormalige plateelbakkerijen imiteerden.
Voor achtergrondinformatie over Delftse kaststellen zie Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, Deel 1, Den Haag (Gemeentemuseum) 1999, cat. 35.
Beoordeling:
Toelichting:
Merk:
Reactie toevoegen
Alleen ingelogde gebruikers kunnen reacties plaatsen
Login of registreer om te reageren