Kunstmuseum Den Haag

Glazenkoeler

0

De op een standring uitgevoerde, diepe kom met een Chinoiserie decoratie heeft in de bovenrand zes halfronde uitsparingen. Aan de binnen- en buitenzijde zijn de uitsparingen omzoomd door een gestileerd bladmotief. De hiertussen gelegen vakken zijn aan de buitenzijde met lambrequins en aan de binnenzijde met zes driehoekige krulornamenten opgevuld. De op de bodem aan de binnenzijde weergegeven, omcirkelde decoratie van bloementoefjes worden herhaald op de buitenzijde en afgesloten door een band van voluten rondom de standring.

In glazenkoelers werden de glazen met de voet in de inkeping gelegd, zodanig dat het kelkgedeelte in de met ijswater gevulde kom hing. Dit type object, de zogenaamde 'Monteith bowl', ontstond omstreeks 1680 in Engeland en werd zowel in zilver als in English Delftware uitgevoerd. Via Holland vond dit type glazenkoeler vermoedelijk zijn weg naar het continent, waarvan ook in zilver uitgevoerde exemplaren bekend zijn. Dergelijke van origine Europese voorwerpen werden naderhand in het Oosters porselein nauwkeurig nagebootst en kwamen op hun beurt als Chine de Commande terug op de Europese markt.

Dit zeldzame type Delftse object behoorde waarschijnlijk al tot het productieassortiment van de vorige eigenaar Lambertus Cleffius. In zijn inventarislijst worden glazenkoelers aangeduid met de omschrijving van 'koelbakjes met holletjes'. Ook wordt melding gemaakt van in meerdere maten leverbare koelvaten.

Merk
LVE I I G (op onderkant)
Merk
Afmetingen
hoogte 16,3 cm diameter 34,1 cm
Collectie
Kunstmuseum Den Haag
Code
810498
Herkomst
ruil, 1998/09/21
Unieke code
Kunstmuseum Den Haag 0810498