Kunstmuseum Den Haag

Glazenkoeler

Delft, 1691-1724

De op een standring uitgevoerde, diepe kom met een Chinoiserie decoratie heeft in de bovenrand zes halfronde uitsparingen. Aan de binnen- en buitenzijde zijn de uitsparingen omzoomd door een gestileerd bladmotief. De hiertussen gelegen vakken zijn aan de buitenzijde met lambrequins en aan de binnenzijde met zes driehoekige krulornamenten opgevuld. De op de bodem aan de binnenzijde weergegeven, omcirkelde decoratie van bloementoefjes worden herhaald op de buitenzijde en afgesloten door een band van voluten rondom de standring.

In glazenkoelers werden de glazen met de voet in de inkeping gelegd, zodanig dat het kelkgedeelte in de met ijswater gevulde kom hing. Dit type object, de zogenaamde 'Monteith bowl', ontstond omstreeks 1680 in Engeland en werd zowel in zilver als in English Delftware uitgevoerd. Via Holland vond dit type glazenkoeler vermoedelijk zijn weg naar het continent, waarvan ook in zilver uitgevoerde exemplaren bekend zijn. Dergelijke van origine Europese voorwerpen werden naderhand in het Oosters porselein nauwkeurig nagebootst en kwamen op hun beurt als Chine de Commande terug op de Europese markt.

Dit zeldzame type Delftse object behoorde waarschijnlijk al tot het productieassortiment van de vorige eigenaar Lambertus Cleffius. In zijn inventarislijst worden glazenkoelers aangeduid met de omschrijving van 'koelbakjes met holletjes'. Ook wordt melding gemaakt van in meerdere maten leverbare koelvaten.

Plateelbakkerij
Plateelbakkerij De Metaale Pot, eigenaar Lambertus van Eenhoorn [1691-1724]
Productieplaats
Delft
Merk
merk op onderkant in blauw in de glazuur ; LVE I I G ; LVE van Lambertus van Eenhoorn (1691-1724) plateelbakkerij De Metaale Pot.
Merk
Datering
1691-1724
Materiaal/techniek
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Materiaal
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Afmetingen
hoogte 16,3 cm diameter 34,1 cm
Literatuur
Cat. veiling Sotheby's Amsterdam, 25 maart 1997, lot nr. 198
Van Aken-Fehmers 1999, I, cat.nr. 65.
inventarisnummer
0810498
Creditline
Kunstmuseum Den Haag