Kunstmuseum Den Haag

Inktstel met kaarsenhouder

0

Het langgerekte object is uitgevoerd met een gebombeerde bak. Daarin rusten vier uitneembare onderdelen, namelijk een kaarsenhouder en drie potjes voor inkt en zand die door een deksel worden afgesloten. De deels in vultechniek uitgevoerde versiering toont een decor van bloem- en bladwerk. De achterzijde is versierd met een meanderdecoratie, een ook door De Lampetkan in deze periode veelvuldig toegepast motief.

Een drietal Delftse inktstellen geeft aan dat dit type object al aan het einde van de zeventiende eeuw werd vervaardigd. Daarvan is een exemplaar eveneens met een kaarsenhouder uitgevoerd. Het andere draagt naast het wapen van koning-stadhouder Willem III, de stadswapen van Leiden en Delft en het opschrift 'Vijva oranie'. Het derde stel dat bestaat uit fragmenten is een bodemvondst uit de koninginnentuin van Paleis Het Loo rondom het appartement van Mary II.

De bewaard gebleven faience inktstellen vertonen een zorgvuldige uitvoering en dikwijls overdadige versiering. Daarmee wordt het bijzondere karakter van dit type objecten benadrukt. Het zullen merendeels pronkstukken zijn geweest die men als zijn persoonlijke bezit koesterde.

Merk
LPK (op onderkant bak)
Merk
Afmetingen
boogte 14,2 cm breedte 20,3 cm
Collectie
Kunstmuseum Den Haag
Code
400587
Herkomst
legaat, 1904
Unieke code
Kunstmuseum Den Haag 0400587