Kunstmuseum Den Haag

Geribde kraantjeskan met deksel

1707-1727

De zeskantige naar boven toe versmallende kan heeft een geribde wand en bodem, drie pootjes en een plat C-oor. De kan die is uitgerust met een verzilverd, geel koperen kraantje wordt bekroond door een deksel met als knop een zittend leeuwtje. De deksel evenals de bovenrand van de kan is versierd met lambrequins. Servetwerk met een eenvoudig bloemdecor bedekt grotendeels het overige oppervlak. De daarin uitgespaarde vlakken zijn opgevuld met een bloemenvaas en een decoratie van het fleur de lis motief. Rondom het kraantje en het oor is uitlopend naar de onderrand een decoratie van krullend acanthusblad en bloemwerk aangebracht.

Het traditionele model van een conische koffiekan is doorgaans uitgevoerd met een lange tuit. Afgaande op andere in deze periode vervaardigde faience kannen zal dit exemplaar oorspronkelijk eveneens met een aardewerken tuit zijn gemaakt. De restauratie rondom het aanhechtingspunt en het uit de tweede helft van de negentiende eeuw daterende kraantje duidt dan ook hoogstwaarschijnlijk op een verloren gegane, faience tuit.

Plateelbakkerij
Plateelbakkerij De Twee Scheepjes, eigenaar Jan Gaal [1707-1727]
Merk
merk op onderkant kan ; IG 2 (of z?) (met punt op I) ; van: Jan Gaal (1707-1725, weduwe Gaal-van der Plank 1725-1727) van plateelbakkerij De Twee Scheepjes. ; merk binnenkant deksel ; 2 (of z?)
Merk
Datering
1707-1727
Materiaal/techniek
tinglazuuraardewerk (faience) veelkleurig beschilderd in blauw, geel, groen en rood
Materiaal
tinglazuuraardewerk (faience) veelkleurig beschilderd in blauw, geel, groen en rood
Afmetingen
hoogte 29,6 cm ; breedte 19,5 cm ; diepte 14,4 cm
Herkomst
1904 legaat Kunstmuseum Den Haag ; -1904 collectie mr. A.H.H. van der Burgh
Literatuur
Van Aken-Fehmers 2001, Deel II, p. 151, cat. nr. 25
inventarisnummer
0400729
Creditline
Kunstmuseum Den Haag