Kunstmuseum Den Haag

Schotel met Kangxi-decor

0

De met een licht geschulpte rand uitgevoerde schotel toont een Chinoiserie voorstelling die in drie zones is verdeeld: het centrale middenveld en twee brede randen. De uit vakken bestaande randen tonen bloem- en bladwerk met beurtelings gesloten en geopende bloemen. Twee smalle banden met servetwerk vormen de buiten- en binnenrand. De omlijsting van het met blad- en bloemwerk opgevulde centrale medaillon bestaat uit een rand van ruyi-motieven. De achterkant vertoont drie concentrische cirkels. Evenals is te zien bij het veelvuldig toegepaste manddecor, is de bloemdecoratie van de buitenste rand telkens in de rechterhoek van het vak geplaatst.

Dit type Chinoiserie voorstellingen is in oorsprong ontleend aan het Kangxi-porselein. Naast het servetwerk bootste men de drieledige indeling en het ruyi-motief na.

Behalve op gemerkte schotels uit andere bakkerijen, is een nagenoeg identieke weergave van dit decor afgebeeld op andersoortige voorwerpen. Daarvan bezit het Gemeentemuseum Den Haag twee eveneens in blauw gedecoreerde objecten, namelijk een schaal met deksel en een ongemerkt zoutvat.

Een decoratiepatroon met een soortgelijke indeling is weergegeven op eenzelfde formaat schotel die afkomstig is uit bakkerij De Grieksche A. Daarbij is echter het aantal met bloemwerk opgevulde vakken kleiner.

Merk
figuratief teken van een ster CB (op achterkant)
Merk
Afmetingen
hoogte 5,2 cm diameter 34,5 cm
Collectie
Kunstmuseum Den Haag
Code
400046
Herkomst
legaat, 1904
Unieke code
Kunstmuseum Den Haag 0400046