Bord met gekleurde bloemen

2

Diep bord met gekleurde decoratie

Vraag

Is dit echt Delfts aardewerk,
Ik dacht dat Delfts enkel blauwe kleuren had?

Afmetingen
20 diameter
Collectie
publiekscollectie

Reacties 2

Uw bord is gemaakt door de Oud Delft fabriek in Nijmegen en behoort dus helaas niet tot het authentieke Delfts aardewerk.

Wat betreft uw tweede vraag, ik heb laatst een fotootje genomen in het V&A museum van een aantal stukken in imari van de Grieksche A en zoals u kunt zien is het Delfts aardewerk dus niet alleen in blauw en wit ;)

Grieksche A

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer
  • Merk van niet-Delftse plateelbakkerij/fabriek Het typische Delfts aardewerk inspireert ook producenten buiten Delft, maar écht Delfts aardewerk is alleen in Delft gemaakt. Lees meer

Het merk is zoals dhr. PatrickW al correct opmerkt van Potterie Oud Delft (Nijmegen, Waddinxveen), 1920-1996. Gekleurd Delfts ontstaat tegen het einde van de 17e eeuw. Samuel van Eenhoorn introduceert mangaan naast het blauw en bij de families Kocx en Hoppesteyn zien we eerst het gebruik van rood en goud, waarna ook o.a. groen. In de 18e eeuw ontstaat dan een volledig kleuren palette waar de schilders graag gebruik van maakten. Kijk bijv. eens naar dit filmpje.