Aardewerk huisje in de rookende moor

5

Hollands huis van pateelfabriek ? Huisje met de tekst “in de rookende moor” (geschreven met dubbele o!)
Dit exemplaar is compleet en bijna gaaf. Chip af aan de onderzijde van de voet.
Deze is gemaakt in 1880 zie letter B
Ik lees de tekst Delftsch Aardewerk ?

Vraag

Wie weet welke pateelfabriek dit huisje heeft geproduceerd? Is het van De Porceleyne Fles die dit model Hollandsch huis lang in hun collectie heeft gehad?

Afmetingen
Huis hoogte meet 12 cm
Losse voet de meet 8,5 x 7,3cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 5

Hallo,

Ik denk niet dat dit huisje gemaakt is door de Porceleyne Fles, zie hier het verschil met het origineel: https://delftsaardewerk.nl/bekijken/voorwerp/empressther/7997-wierook-h…

Ik vind het ook moeilijk om te lezen wat er precies staat, misschien Delfts Handwerk? Jaarcodes zijn typisch van de Porceleyne Fles dus de B kan hier ook een andere duiding hebben. Misschien dat iemand anders weet waar het gemaakt is..

Mvg,
Patrick

Een vergelijkbaar huisje staat nu net toevallig op catawiki en daar staat het volgende bij vermeld: De Aardewerkfabriek / Plateelfabriek Brantjes Purmerend heeft maar zeer kort bestaan van 1895 tot 1907 en om die reden is het daar vervaardigde zeer zeldzaam.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer