Deze bloemhouders bestaan uit een voetstuk, een vaasgedeelte en een uit twee segmenten samengestelde deksel met tuiten. Ineen gedraaide slangen zijn als handvat gemodelleerd en spreiden zich uit over het oppervlak van het vaasgedeelte. Wat betreft de vorm gaat het om een westers model dat, zoals de knerrenrand op het voetstuk aantoont, deels is geinspireerd op (edel)metalen voorbeelden. Het hoofdzakelijk in westerse stijl weergegeven, florale decor wordt afgesloten door in oosterse stijl uitgevoerde randen op het voetstuk en de in spaartechniek opgevulde lambrequins op het vaasgedeelte met de deksel. Het fraaie bloemwerk met rondvliegende insecten is evenals op de voetrand naturalistisch uitgewerkt.
Tegenwoordig is bekend dat er niet alleen tulpen, maar ook andere bloemcombinaties in dergelijke vazen met tuiten werden opgemaakt in de achttiende eeuw. Om deze reden wordt de term 'tulpenvaas' zo min mogelijk gebruikt.
Delf, Cultuurhistorisch Bulletin Delft. - Delft, 2003
Delft : Niederländische Fayence Daniel François Lunsingh Scheurleer - Munchen, 1984
Delfts blauw Van Dishoeckauteur, Daniel François Lunsingh Scheurleer - Bussum, 1975
Een Delftse 'tulpenvaas' met Chinese trekken Titus M. Eliëns - Den Haag 1997
The tulip : a symbol of two nations Ronald E. Brouwer, M. Roding, Hans Theunissen - Utrecht [etc.], 1993
Vazen met tuiten, 300 jaar pronkstukken = Vases with spouts, three centuries of splendour Marion S. van Aken-Fehmers M. Van Aken-Fehmers/W. Erkelens/C. Dumortier/Christine Lahaussois - Zwolle/Den Haag, 2007
Reactie toevoegen
Alleen ingelogde gebruikers kunnen reacties plaatsen
Login of registreer om te reageren