Kunstmuseum Den Haag

Twee bekervazen

Delft, 1764-1773

De twee achtkantige bekervaasjes verwijden zich naar boven. De Chinoiserie voorstelling toont aan de voorzijde een landschappelijk tafereel met een aantal pagodeachtige huizen. De decoratie wordt omlijst door een cartouche die deels is gevormd door een exotische begroeiing van treurwilgen en grillig gevormde boompartijen. De zij- en achterkant tonen bloem- en bladwerk.

Wellicht makketen beide bekervaasjes oorspronkelijk deel uit van een kaststel. Van dergelijke kleine kaststellen zijn voorbeelden bekend met een beigekleurig fond en zelfs met een in kleinvuurtechniek met goud uitgevoerde decoratie. Ongetwijfeld was dit soort Delfts bedoeld als siergoed op etageres of in een porseleinkast.

De vorm van de bekervazen is vergelijkbaar met het traditionele model van de grote bekervazen die doorgaans tot een kaststel behoorden. Een bijzonder groot formaat vijfdelig stel met een hoogte van 43,5 cm is eveneens afkomstig uit de productieperiode van Van Duijn. Daarbij zijn de drie deksel- en twee bekervazen voorzien van een deksel.

Plateelbakkerij
Plateelbakkerij De Porceleyne Schotel, eigenaar Johannes van Duijn [1764-1773]
Productieplaats
Delft
Merk
merk op onderkant objecten in onderglazuurblauw ; IVDUIJN (met punten op I en IJ) ; van: Johannes van Duijn (1764-1772, weduwe Van Duijn-van Kampen 1772-1773)
Merk
Datering
1764-1773
Materiaal/techniek
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Materiaal
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Literatuur
Van Aken-Fehmers 2001, II, cat.nr. 8
inventarisnummer
0400608
Creditline
Kunstmuseum Den Haag