blauw wit bord

7

Midden: een insect in een 10 lobbig bloemendecor. De rand bestaat uit medaillons. De boord is in donkerbeige kleur. Het bord is beschadigd en slecht gerestaureerd.

Vraag

Achteraan staat het merk APK. Bij het doorzoeken van de site botste ik op het voorbeeld van de plateelfabriek De Dissel. De gelijkenissen met het centrale gedeelte waren frappant. Is mijn bord dus echt Delfts en is het mogelijk dat ze uit deze fabriek komt?

Afmetingen
diameter 24 cm
Collectie
publiekscollectie
Merk

Reacties 7

Beste Ethel,

Het merk APK is van Pieter Kocx van de Grieksche A, zie: https://delftsaardewerk.nl/merk/apk

Dit merk is helaas ook één van de meest vervalste merken.. Ik denk dat uw bord nieuwer is dan vroeg 18e eeuws en dat het daarom dus een kopie is. Graag hoor ik van de experts of dit juist is.

Mvg, Patrick

In reply to by PatrickW384

Dag Patrick

dank voor je reactie. Ik heb de info op de site reeds door genomen en wist wel al waarvoor APK stond. Ik ben geen kenner maar vond het mooi, is ook één van de redenen waarom ik het gekocht  heb. De antiquair bij wie ik het gekocht heb, heeft zich dan ook vergist ;)

Laat ons zeggen dat het hoe dan ook toch wel al een respectabele ouderdom heeft...

Echt van vals onderscheiden is geen makkie...

mvg, Ethel

Jammer dat u geen foto heeft geplaatst van de totale achterzijde, heeft het een standring, is het staand of hangend in de oven geweest? (van groot belang). 'k Mis enigszins het uitstralen, het uitwasemen, van het cobalt, groet, jvdh.

Dag Ethel, dank, het geeft in ieder geval iets meer duidelijkheid betreffende de achterzijde, maar u zult toch moeten wachten op de zienswijze van een van de dames of de heer Aronson van de redactie, ook kenners hebben zo veel mogelijk informatie nodig, zeker van alleen maar een foto, keramiek moet je ondergaan, het in je handen hebben, aanmerkelijk minder luchtbelletjes op voorzijde, goed te zien dat het handgedraaid is, kan ook weer opzet zijn, moeilijk, afwachten, groet, jvdh.

Verdict:

  • Not Delftware

Analysis:

  • Not made in Delft The term Delftware is only used for earthenware actually produced in Delft. Read more
  • More recent production technique After 1850, factories in and outside Holland developed more efficient and cheaper production techniques. This goes beyond the scope of this website. Read more
  • Forged mark In the 19th century, a financial incentive arose to sell more new earthenware as antique Delftware, sometimes even bearing forged Delft factory marks. Read more

Dank Patrick en Jan!

In reply to by Robert Aronson

Dag Robert

Hartelijk dank voor je reactie. Ik weet waar ik aan toe ben. De antiquair bij wie ik het gekocht heb, was verbaasd. Tja, niet iedereen is al even expert en ik al zeker niet. Enig idee waar mijn bord dan is gemaakt?

met vriendelijke groet

Ethel