blauw wit bord

7

Midden: een insect in een 10 lobbig bloemendecor. De rand bestaat uit medaillons. De boord is in donkerbeige kleur. Het bord is beschadigd en slecht gerestaureerd.

Vraag

Achteraan staat het merk APK. Bij het doorzoeken van de site botste ik op het voorbeeld van de plateelfabriek De Dissel. De gelijkenissen met het centrale gedeelte waren frappant. Is mijn bord dus echt Delfts en is het mogelijk dat ze uit deze fabriek komt?

Afmetingen
diameter 24 cm
Collectie
publiekscollectie
Merk

Reacties 7

Beste Ethel,

Het merk APK is van Pieter Kocx van de Grieksche A, zie: https://delftsaardewerk.nl/merk/apk

Dit merk is helaas ook één van de meest vervalste merken.. Ik denk dat uw bord nieuwer is dan vroeg 18e eeuws en dat het daarom dus een kopie is. Graag hoor ik van de experts of dit juist is.

Mvg, Patrick

Als antwoord op door PatrickW391

Dag Patrick

dank voor je reactie. Ik heb de info op de site reeds door genomen en wist wel al waarvoor APK stond. Ik ben geen kenner maar vond het mooi, is ook één van de redenen waarom ik het gekocht  heb. De antiquair bij wie ik het gekocht heb, heeft zich dan ook vergist ;)

Laat ons zeggen dat het hoe dan ook toch wel al een respectabele ouderdom heeft...

Echt van vals onderscheiden is geen makkie...

mvg, Ethel

Jammer dat u geen foto heeft geplaatst van de totale achterzijde, heeft het een standring, is het staand of hangend in de oven geweest? (van groot belang). 'k Mis enigszins het uitstralen, het uitwasemen, van het cobalt, groet, jvdh.

Dag Ethel, dank, het geeft in ieder geval iets meer duidelijkheid betreffende de achterzijde, maar u zult toch moeten wachten op de zienswijze van een van de dames of de heer Aronson van de redactie, ook kenners hebben zo veel mogelijk informatie nodig, zeker van alleen maar een foto, keramiek moet je ondergaan, het in je handen hebben, aanmerkelijk minder luchtbelletjes op voorzijde, goed te zien dat het handgedraaid is, kan ook weer opzet zijn, moeilijk, afwachten, groet, jvdh.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer
  • Vals merk In de 19de eeuw ontstaat een financiële prikkel om recenter gemaakt aardewerk te verkopen als antiek Delfts aardewerk, soms zelfs voorzien van valse Delftse fabrieksmerken. Lees meer

Dank Patrick en Jan!

Als antwoord op door Robert Aronson

Dag Robert

Hartelijk dank voor je reactie. Ik weet waar ik aan toe ben. De antiquair bij wie ik het gekocht heb, was verbaasd. Tja, niet iedereen is al even expert en ik al zeker niet. Enig idee waar mijn bord dan is gemaakt?

met vriendelijke groet

Ethel