De set vazen is gedecoreerd met een traditioneel Hollands landschap met een molen. Op basis van de foto’s lijkt het decor te zijn aangebracht met een druktechniek (zgn. transfer, bestaande uit kleine puntjes) en niet met de hand te zijn geschilderd. Het materiaal wijkt eveneens af van het Delftse aardewerk uit de zeventiende en achttiende eeuw. In die periode gebruikte men geelbakkende klei waarover een laag witte tinglazuur werd aangebracht. Deze set vazen lijkt echter van porselein of creamware te zijn vervaardigd. Dergelijke kaststellen dateren uit de late negentiende of begin twintigste eeuw. Naast vele buitenlandse productiecentra werd dit type product in Nederland door de Maastrichtse fabrikanten Petrus Regout en de Société Céramique vervaardigd. Dit merk is ons echter onbekend. Mogelijk kunnen andere bezoeker hierop reageren. De vermelding ‘Delft’ op de onderzijde duidt niet op de productieplaats maar op het type decor dat is geïnspireerd door traditioneel Delfts aardewerk. Voor achtergrondinformatie over Delftse kaststellen zie Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, Deel 1, Den Haag (Gemeentemuseum) 1999, cat. 35.
Beoordeling:
Niet-Delfts
Toelichting:
Nieuwere productietechniek
Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site.
Lees meer
Niet handbeschilderd
Traditioneel Delfts aardewerk is handbeschilderd, maar na 1750 komen er nieuwe technieken voor het aanbrengen van decoraties.
Lees meer
Merk is gestempeld
Merken op antiek Delfts aardewerk zijn altijd handgeschilderd. Stempels werden pas in de late 19de eeuw gebruikt.
Lees meer
Merk van niet-Delftse plateelbakkerij/fabriek
Het typische Delfts aardewerk inspireert ook producenten buiten Delft, maar écht Delfts aardewerk is alleen in Delft gemaakt.
Lees meer
Reactie toevoegen
Alleen ingelogde gebruikers kunnen reacties plaatsen Login of registreer om te reageren
Reacties 2
De set vazen is gedecoreerd met een traditioneel Hollands landschap met een molen. Op basis van de foto’s lijkt het decor te zijn aangebracht met een druktechniek (zgn. transfer, bestaande uit kleine puntjes) en niet met de hand te zijn geschilderd.
Het materiaal wijkt eveneens af van het Delftse aardewerk uit de zeventiende en achttiende eeuw. In die periode gebruikte men geelbakkende klei waarover een laag witte tinglazuur werd aangebracht. Deze set vazen lijkt echter van porselein of creamware te zijn vervaardigd.
Dergelijke kaststellen dateren uit de late negentiende of begin twintigste eeuw. Naast vele buitenlandse productiecentra werd dit type product in Nederland door de Maastrichtse fabrikanten Petrus Regout en de Société Céramique vervaardigd. Dit merk is ons echter onbekend. Mogelijk kunnen andere bezoeker hierop reageren. De vermelding ‘Delft’ op de onderzijde duidt niet op de productieplaats maar op het type decor dat is geïnspireerd door traditioneel Delfts aardewerk.
Voor achtergrondinformatie over Delftse kaststellen zie Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, Deel 1, Den Haag (Gemeentemuseum) 1999, cat. 35.
Beoordeling:
Toelichting:
Reactie toevoegen
Alleen ingelogde gebruikers kunnen reacties plaatsen
Login of registreer om te reageren