Tegel met kinderspel

3

Tegel met kinderspel

Afmetingen
12 x 12
Collectie
publiekscollectie
Unieke code
Privé collecties

Reacties 3

Mooie tegels, Nederland ca. 1700, Delftse origine is niet vast te stellen. Ik denk meer aan Rotterdam.

Beide voorstellingen zijn gebaseerd op kinder-/centsprenten met voorstellingen van 48 kinderspelen. De oudste nog bekende van deze zeldzame prenten dateert uit de 18de eeuw, door Jan Pluis beschreven als KOG-prent (Kinderspelen op Tegels, Assen 1978, p. 32-35). In de 17de eeuw moeten al voorlopers van de prent in omloop geweest zijn, omdat er al 17de-eeuwse series tegels met kinderspelen bestaan die volledig parallel lopen aan de prent.

De ene voorstelling is 'boogschieten', in dit geval met een kruisboog of, volgens de prent 'schieten over handt'. De andere tegel toont voorop een jongetje dat met een molentje loopt, gevolgd door iemand die, op de voorbeeldprent' duidelijk een stokpaardje berijdt. De tegelschilder had blijkbaar geen duidelijk voorbeeld meer voor ogen en maakte er een stok van. Er zijn tegels waarop het stokpaard nog wel duidelijk herkenbaar is. De prent heet 'Hansken met sijn peert'.

Deze tegels zijn al gemaakt vanaf de tweede helft van de 17de eeuw en vervolgens gedurende de hele 18de eeuw. Ook de combinatie met het hoekmotief 'spin' blijft meer dan een eeuw gangbaar. In welke Hollandse tegelfabriek deze serie tegels gemaakt werd is niet bekend, vooral in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht waren in de 18de eeuw gespecialiseerde tegelfabrieken.

Hartelijk dank voor uw reactie!

Vriendelijke groet,

Caroline