botervloot

6

Dit botervlootje heeft de vorm van een Chinees 18e-eeuws botervlootje en, denk ik, Chinese decoratie ('three friends of winter', bamboe, den en pruimenboom) maar is van aardewerk.
De 'standring' steekt niet uit, ligt zelfs iets onder het glazuur.

Vraag

Is dit Delfts aardewerk? Of een andere kopie van antiek Chinees exportporselein? Van wanneer ongeveer?

Afmetingen
diameter 11,5cm, hoogte incl. oren 6,5cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 6

De decoratie is alleen blauw op een witte ondergrond. De rose vlekjes zijn weerschijn van de foto. Ik zag het pas na uploaden, en kan de foto helaas niet vervangen door een betere. Excuses

Beste Christel,

Het lijkt me Chine de Commande porselein te zijn. Dus geen aardewerk. Ze stuurden vroeger soms Delfts aardewerken voorbeelden mee met het VOC schip naar China. In China maakte ze het na en kwam het twee of drie jaar later weer terug via Amsterdam, Rotterdam of Middelburg. Leuk vlootje! De porseleinen exemplaren zijn, denk ik, redelijk zeldzaam.  Mogelijk was er ooit nog wel een onderschotel bij, maar deze heeft dan de tand des tijds niet doorstaan.

Als antwoord op door Jeroen Hartgers175

Hartelijk dank voor de uitgebreide reactie! Ik dacht in eerste instantie ook dat het Chinees porselein zou zijn maar het leek aardewerk. Ik had het fout, excuses. Ik heb nogmaals gekeken met een veel sterkere lamp, en het schijnt inderdaad toch door. Het is dik porselein.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Geen aardewerk Delfts aardewerk wordt vaak verward met andere keramieksoorten, zoals porselein of creamware. Delfts aardewerk is aardewerk met een laag tinglazuur. Lees meer

Heel leuk en, zoals Jeroen Hartgers al aangaf, rechtstreeks gekopieerd van een Delfts vlootje.