Ik heb 25 jaar geleden deze 3 tegels aangekocht en ik zoek

7

Ik heb 25 jaar geleden deze 3 tegels aangekocht en ik zoek

Collectie
publiekscollectie
Unieke code

Reacties 7

Deze tegels hebben betrekking op de VOC-schepen . "De Zeenimph" was een VOC-schip uit 1782 in gebruik tot na 1786. Over het schip " De Gulde Vryheid" vind ik geen gegevens.

Waar ( Rotterdam ?) en waarom ze gemaakt weren is mij een raadsel.

Ik heb een vermoeden dat dit met VOC activiteiten (handelsposten ) in Angola verband houd.

Vrg,

Dit zijn 3 intrigerende tegels waarvan niet zo snel vergelijkbare voorbeelden te vinden zijn. De jaartallen op de tegels (1778 en 179...) geven aan dat de tegels waarschijnlijk rond 1800 gemaakt zijn.

Hoewel de tegels bij elkaar horen, gaat het niet om tegels uit een doorlopend tableau. Iedere tegel staat op zichzelf, bevat een volledige naam, een scheepsnaam en, op twee tegels, een jaartal. Op de achterkant zijn geen sporen te zien van een nummer die een plaats in een tableau aangeeft.

Maiombe kan verwijzen naar een factorij van de WIC aan de Loango-Angola kust (Mayumba), al was die vanaf 1648 weer in handen van Portugal. De samenhang van de genoemde namen en schepen is meer een vraag voor een kenner van de WIC of VOC.

Waarschijnlijk kunnen de " Scheepvaartmusea " ( A'dam, R'dam) U meer inlichtingen bezorgen over beide schepen.

Ik denk dat de tegels in Rotterdam werden gemaakt ca. 1800.

Vrg,

De Gulde Vryheid was een schip dat slaven vervoerde van Angola naar Suriname. De thuishaven van het schip was Vlissingen, met schipper Dirk Rietvelt. In de Middelburgsche Courant tussen 1766 en 1777 staan er diverse berichten over het schip, zoals vertrek van Vlissingen naar Angola, aankomst in Suriname etc. (zie www.krantenbankzeeland.nl).

In dezelfde Courant staat eveneens" De Zee Nimph" vermeld onder leiding van Kapitein J. Noordhoek.

Beide schepen maakten deel uit van de Kamer van Zeeland in Vlissingen in 18de eeuw.

In het maritiem museum van Vlissingen bevindt zich een gegraveerde koperen plaat (krantenhanger) met de voorstelling van twee schepen waarvan eentje in de wimpel de inscriptie draagt "D Zee Nimph 1794".

Duidelijk is dat deze schepen dienden in het kader van de slavenhandel, minder duidelijk is de betekenis van de tegels zelf.

Mafoeca zou de titel zijn van een plaatselijke hooggeplaatste slavenhandelaar in dienst van de VOC.

De koperen plaat met gravering van twee schepen (krantenhanger) bevindt zich in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Inventaris N° 2.110.1.