Klein vaasje (Zenith Gouda?) hoog 20 cm

3

Klein vaasje (Zenith Gouda?) hoog 20 cm

Collectie
publiekscollectie
Unieke code
Privé collecties

Reacties 3

Deze flesvormige vaas is geproduceerd door de Goudse plateelbakkerij Zenith. Van oorsprong was Zenith een pijpenfabriek waar vanaf circa 1915 Gouds plateel werd geproduceerd. In de periode 1935-1984 behoorde tevens keramiek in Delftse stijl tot het assortiment. Voor verdere informatie raden wij u aan contact op te nemen met Museum Gouda, waar voorbeelden van Zenith aardewerk in de collectie zijn opgenomen.

Flesvormen van dit model worden al vanaf de late zeventiende eeuw in Delft geproduceerd. In het collectieoverzicht treft u hiervan enkele voorbeelden aan (voorbeeld 1, voorbeeld 2). Zulke flesjes werden in huis onder meer op consoles tegen wanden geplaatst als sierstukken of gevuld met bloemen als sierlijke gebruiksvoorwerpen.

Plateelschilderes van dit vaasje was Ria Batenburg, in dienst bij plateelbakkerij Zenith te Gouda van 1970-1975, groet jvdh.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer
  • Merk van niet-Delftse plateelbakkerij/fabriek Het typische Delfts aardewerk inspireert ook producenten buiten Delft, maar écht Delfts aardewerk is alleen in Delft gemaakt. Lees meer

Merk:

  • ZG gekroond