J
 •  Topgebruiker

Schotel

3

Gezien bij Streekmuseum Krimpenerwaard, drie proenafdrukken/restanten aan voorzijde/binnenzijde op landschap, gehaarscheurd, bijzonder ophangsysteem, zo te zien in de nog leerharde klei een sleufje gedraaid, waarin koper- of ijzerdraad of anderszins mogelijk is, het was niet mogelijk de onderzijde te fotograferen.

Vraag

Periode? Wanneer werd het gewoonte om zo'n schotel met proenafdrukken op voorzijde als wandversiering op te hangen? Groet, jvdh.

Afmetingen
Diam. 36 cm, hoogt/diepte 11,5 cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 3

Met toevoeging van deze foto is het mogelijk duidelijker hoe de schotel ophangt, jvdh.''''

Beoordeling:

  • Niet vast te stellen

Toelichting:

  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer

Dag Jan,

Veel dank voor het delen van deze schotel uit Streekmuseum Krimpenerwaard. Leuk om te zien. Met de drie proenmerken aan de voorkant lijkt het om majolica te gaan. De achterkant is dan normaalgesproken met een loodglazuur bedekt, vaak bruin, groen etc. Hier lijkt de achterkant daarentegen wit? 
Majolica schotels en kommen zijn o.a. in Friesland, maar door heel Nederland, nog gemaakt tot en met de 19de eeuw. Hopelijk kan een van de majolica-experts op deze site je er meer over vertellen. Ben ook benieuwd. 

Waar blijven de majolica-experts, 'k verneem niets, is er niets meer over te vertellen? Het bijzondere ophangsysteem, in de leerharde klei een sleuf gedraaid (is toch heel apart voor die tijd, begrijp er niets van), witdekkende (tin?)glazuur op achterzijde, gehaarscheurd (craquelé), jullie stellen dat het oud tinglazuuraardewerk vrijwel nooit is gecraqueleerd, wanneer stopte men met de proenen op de voorzijde, kortom, vragen genoeg, nu nog antwoord, groet jvdh.