J
 •  Topgebruiker

Klein tegeltableau

2

In museum ’Ons Verleden’ van Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle hangt een gekleurd tegel-tableau van de Hollevoeterbrug in Moerkapelle. Erop te zien is een voormalige boerderij en een stukje schuur van de oude molenmakerij met rechts ernaast het riviertje de Rotte. Op die plek zijn bij de Hollevoeterbrug op 4 december 1921 koningin Wilhelmina en prinses Juliana uit de hofauto op het ijs gestapt voor een schaatstocht over de Rotte tot aan Terbregge (gemeente Hillegersberg), waar de hofauto hen weer ophaalde. In de toenmalige krant Het Centrum van 5 december 1921 stond het volgende bericht: ’H.M. de Koningin en H.K.H. de Prinses hebben gistermiddag schaatsgereden van Moercapelle de Rotte af naar Terbregge (gem. Hillegersberg). Het ijs was prachtig’. Koningin Wilhelmina was toen 41 jaar en Juliana twaalf jaar oud, best wel een goede prestatie voor wellicht niet erg geoefende schaatsers.
Toen koningin Juliana in 1965 een officieel bezoek bracht aan Moerkapelle heeft zij als herinnering aan de schaatstocht een klein tegeltableau (bestaande uit zes tegels) uit handen van burgemeester Keijzer aangeboden gekregen. Voor de zekerheid werd een duplicaat gemaakt dat tot de opheffing van de gemeente Moerkapelle in de burgemeesterskamer in het raadhuis heeft gehangen (bron: W. Paul).

Vraag

De vereniging wist niets van de herkomst van het tableau maar te zien is, linksonder, dat de tegeltableau’s zijn geschilderd door de tegelschilder Pieter Karel (Piet) Francken (1930-1999). De gemeente heeft vermoedelijk voor de vervaardiging voor een tegeltableau contact opgenomen met Het Tegelhuis in Alphen aan den Rijn waar Piet Francken tot 1956 werkzaam was geweest (heeft ook bij Westraven geschilderd).

Afmetingen
vermoedelijk 30 x 45 cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 2

Nog het volgende: enkele jaren geleden heeft het Historisch Genootschap Koudekerk een tegeltableau ontvangen, 45 x 90 cm, dorpsgezicht Koudekerk, geschilderd door Pieter Francken in 1970, beide tableau's hebben uiteraard niets met delfts van doen, jvdh.'''' 

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer

'Om technische redenen' volgt mijn beoordeling, maar weer een ontzettend mooie en uitgebreide bijdrage!