Had U toch best aan de handelaar gevraagd. Mooi bord ca. 1740.
In mei 2015 komt er een boekje uit van Museum Prinsenhof met daarin 100 objecten van Delfts aardewerk. Dit type bord staat daar ook in beschreven. De tekening wordt in Nederland het ‘bliksemmotief’ genoemd, maar stelt eigenlijk een Japanse watertuin met steigers voor. Deze zigzaggende houten steigers worden in Japan yatsuhashi genoemd en worden in de 18de eeuw op Japans porselein afgebeeld. Het motief is niet afkomstig van kakiemon, maar van imari. Op achterzijde van het bord zitten geen proen-afdrukken, maar afdrukken van zogenaamde bakpennen, omdat dit type borden in een koker werd gebakken. U vindt een dergelijke koker op deze pagina en er is ook een afbeelding van bakpennen. Proenen worden gebruikt bij de productie van majolica en deze geven schade op de spiegel van het bord (aan de voorzijde). U kunt meer over de achtergrond van Delfts aardewerk en haar productiemethode lezen op de pagina ontdek. Gefeliciteerd met uw aankoop en veel onderzoeksplezier!
Reactie toevoegen
Alleen ingelogde gebruikers kunnen reacties plaatsen Login of registreer om te reageren
Reacties 2
Had U toch best aan de handelaar gevraagd. Mooi bord ca. 1740.
In mei 2015 komt er een boekje uit van Museum Prinsenhof met daarin 100 objecten van Delfts aardewerk. Dit type bord staat daar ook in beschreven.
De tekening wordt in Nederland het ‘bliksemmotief’ genoemd, maar stelt eigenlijk een Japanse watertuin met steigers voor. Deze zigzaggende houten steigers worden in Japan yatsuhashi genoemd en worden in de 18de eeuw op Japans porselein afgebeeld. Het motief is niet afkomstig van kakiemon, maar van imari.
Op achterzijde van het bord zitten geen proen-afdrukken, maar afdrukken van zogenaamde bakpennen, omdat dit type borden in een koker werd gebakken. U vindt een dergelijke koker op deze pagina en er is ook een afbeelding van bakpennen. Proenen worden gebruikt bij de productie van majolica en deze geven schade op de spiegel van het bord (aan de voorzijde). U kunt meer over de achtergrond van Delfts aardewerk en haar productiemethode lezen op de pagina ontdek. Gefeliciteerd met uw aankoop en veel onderzoeksplezier!
Reactie toevoegen
Alleen ingelogde gebruikers kunnen reacties plaatsen
Login of registreer om te reageren