Theekopjes in blauw grijs

2

Twee theekopjes en vijf schoteltjes, ik vermoed wel handbeschilderd. Het is Oud Delft, dus ik weet dat ze uit Nijmegen komen. Ik kan ze niet dateren (50er jaren?) maar wat ik niet kan plaatsen is de grijze kleur en het craquelé.

Vraag

Zie ook de omschrijving, het grijsblauw, het craquelé, de blauwgroene puntjes achterop een bordje en slechts één bordje bevat zo’n beschadiging van het bakproces.
Ze komen uit een nalatenschap, dus zomaar naar de kringloop brengen durf ik niet.

Afmetingen
Doorsnede 10 cm, hoogte 5 cm, schoteltje 16 cm
Collectie
publiekscollectie
Merk

Reacties 2

Beste Mechtilde,

Inderdaad potterie oud Delft uit Nijmegen Ik zou ze jaren 40 van vorige eeuw durven dateren. Handgeschilderd. 

Bij aardewerken gebruiksvoorwerpen is het niet ongebruikelijk dat er craquelé ontstaat indien het regelmatig wordt gebruikt, en  dus onderhevig is aan temperatuurschommelingen. De klei heeft namelijk een andere hardheid dan het glazuur. Ook het veelvuldig afwassen met eventueel te agressieve detergenten kan een oorzaak zijn. De grijze verkleuring heeft grotendeels ook met de poreusheid te maken. Soms kun je aan een volledig servies zien welke kopjes veel werden gebruikt en welke niet. Eventueel gebruik in microgolf / vaatwasser  kan dergelijks veroorzaken daar deze indertijd gewoonweg niet bestonden. 

Wanneer je het kopje op de foto uitvergroot zie je duidelijk dat het kopje door een rechtshandig persoon werd gebruikt gezien de sleet op de rand waar de glazuur zeer dun is geworden.

mvg Franky

 

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer
  • Merk van niet-Delftse plateelbakkerij/fabriek Het typische Delfts aardewerk inspireert ook producenten buiten Delft, maar écht Delfts aardewerk is alleen in Delft gemaakt. Lees meer

Merk:

  • Oud Delft

Met dank aan Franky voor de details. Ik kan er nog aan toevoegen dat er op een andere manier werd geproduceerd dan in de 18de eeuw waardoor er geen proenmerken (de beschadigingen die achterbleven op schotels) te zien zijn.