blauwwitte vaas met allegorie en twee hengsel

3

blauwwitte vaas met allegorie en twee hengsel

Afmetingen
27-15-8,5
Collectie
publiekscollectie
Datering
ca. 1650
Herkomst
Delft
Literatuur

The Collectors Handbook

Materiaal/techniek
porceleyn
Merk
Jan Jansz Kulick
Productieplaats
Delft
Unieke code
Privé collecties

Reacties 3

Op basis van de foto’s zijn wij van mening dat deze blauwwitte vaas een buitenlandse reproductie is uit de late negentiende of begin twintigste eeuw. Aanwijzingen hiervoor vormen het model van de handvatten, de beschildering (met o.a. luchtbelletjes in het blauw), het pseudo-merk en de rode (ipv. gele) scherf. In Noord-Frankrijk bevonden zich meerdere centra die imitaties van Delfts aardewerk vervaardigden.

Op deze website heeft een andere inzender een vergelijkbaar stuk geplaatst, waarvan wel een achttiende-eeuwse datering wordt vermoed.

Bij "materiaal"vermeld U "porceleyn". In Nederland wordt wel eens deze naam aan dit soort aardewerk gegeven. In de 17de eeuw werd in Nederland Chinees porselein geïmiteerd, waarbij men de dikte van scherf en glazuur enorm goed benaderde van het Chinese porselein (bv. schotels in kraakstijl versierd die een imitatie waren van het Chinese Ming-porselein). Geleidelijk aan werden de namen van diverse manufacturen hieraan gelinkt (de Porceleyne Fles, de Porceleyne Byl,...), met als gevolg dat deze benaming soms verwarring sticht. De benaming is dus zeker geen porselein maar wel faïence.

Volgens de foto is dit een Noord-Frans product, ca. 1880/1900.

Vrg,