oude man op tegeltje, lijkt niet af te zijn gemaakt

6

oude man op tegeltje, lijkt niet af te zijn gemaakt

Afmetingen
18,7 cm hoog en 15 cm breed en 0,9 cm dik
Collectie
publiekscollectie
Unieke code

Reacties 6

Uw tegel is gemaakt bij aardewerkfabriek ''De Porceleyne Fles'' te Delft, zo te zien handgevormd, de tekening is met een puntig voorwerp met een zekere vaardigheid in de leerharde klei aangebracht, TL in de fles op de achterzijde werd in 1890 en later gebruikt, het lijkt of er op de achterzijde een Y is aangebracht, dat zou kunnen duiden op 1903? Inderdaad een ets van Rembrandt als voorbeeld, u schrijft ''atijd bewaard'', wat is altijd? groet jvdh.

ja, onderaan op de achterkant staat naast VI een Y. ik dacht dit tegeltje in de jaren 50-60-70 was gemaakt. ik heb het van mijn oma gekregen en heb het nu zo'n 25 jaar.

kunt u misschien iets vertellen over wie het gemaakt heeft, de tekening op het tegeltje? MVG Ruitje

Wat betreft de letter Y het volgende, de plateelschilders zetten op de achterzijde van hun werk een letter of een combinatie van letters, bedoelt als jaar van produktie, de letter Y staat voor het jaar 1903, maar dat wil nog zeggen dat het voor dit tegeltje geldt, vandaar mijn vraagteken in mijn eerste schrijven, de letters TL in de fles zouden na 1960 niet meer zijn gebruikt?, de tekening zal mogelijk door een schilder zijn aangebracht, het is met zekerheid en heel vlot gedaan, u zou uw probleem voor kunnen leggen bij het bedrijf in Delft, wie weet, groet jvdh.

Nog een keer een reactie, op de experimentele afdeling van De Porceleyne Fles, die bestond van 1956 tot 1977 werd door (enkele) deelnemers wel gedecoreerd in de leerharde klei, misschien dat het daar iets mee te maken heeft, groet jvdh.

bedankt voor je reactie, Jan! binnenkort zal ik eens contact opnemen met de Koninklijke Porceleyne Fles in Delft (dat bedrijf bedoelde je toch?). want ik ben toch wel nieuwsgierig geworden, hoe oud het tegeltje nu is. misschien kan ik het een keer meenemen daarnaartoe. MVG Ruitje

Mocht u de mogelijkheid hebben, beslist doen, Porceleyne Fles, Rotterdamseweg, Delft (daar komt het tegeltje in ieder geval vandaan), op internet: (experimentele afdeling porceleyne fles) vindt u een lijst met namen van deelnemers die daar ooit werkten, bekijk de namen maar eens, misschien ziet u een verbinding tussen één van hen en uw oma, op de een of andere manier is het tegeltje toch bij uw oma terecht gekomen, groet jvdh.