Tabakspot met deksel

3

Tabakspot met deksel

Afmetingen
Hoogte tabakspot zonder deksel ca. 28 cm met deksel 37 cm, diameter breedste gedeelte ca. 25 cm, bovenaan 11 cm
Collectie
publiekscollectie
Datering
Onbekend
Herkomst
Onbekend
Literatuur

Onbekend

Materiaal/techniek
Aardewerk/porselein
Merk
Onbekend
Productieplaats
Delft?
Unieke code
Privé collecties

Reacties 3

Frans fabrikaat, ca. 40 jaar of minder oud.Geen Delfts.

Vrg,

Zoals u aangeeft toont het decor van deze tabakspot overeenkomsten met Delftse exemplaren uit de achttiende eeuw. In dat geval gaat het echter niet om een gekleurd decor, maar om een blauwwit en fijner beschilderd patroon.
Daarnaast wijkt eveneens het materiaal van dit exemplaar af. De pot is vervaardigd van crèmekleurig aardewerk of porselein met een transparant glazuur, terwijl men in Delft aardewerk produceerde met een gele scherf waarop een wit tinglazuur werd aangebracht.
Dit exemplaar is in de twintigste eeuw naar Delfts voorbeeld geproduceerd. Helaas is er geen merk aangebracht dat zekerheid kan geven over de herkomst.
De afbeelding toont een Indiaan en een westerse tabakskoper aan weerszijden van een tabaksplant. Een dergelijke pot was oorspronkelijk bestemd voor versneden snuiftabak en in (genummerde) series waren deze potten vaak in winkels in gebruik.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer