geboortebord

4

geboortebord 

Afmetingen
ruim 20 cm
Collectie
publiekscollectie
Unieke code

Reacties 4

Het bord is gemaakt bij Plateelbakkerij en Pijpenfabrieken Zenith te Gouda (1749-1984), onderglazuurtechniek. Een absoluut bewijs ontbreekt (daar is een gedateerd betaalbewijs voor nodig, wat er niet is), maar het is vrijwel zeker dat het in 1943 is gemaakt, er is geen enkele aanwijzing dat het in een ander jaar is gemaakt, het is geschilderd door de plateelschilder Johannes Christiaan Guérain, hij overleed op 64-jarige leeftijd op 15 februari 1945 in Gouda, z'n overlijden was mogelijk een gevolg van de hongerwinter, Jan Pluis haalt het aan in zijn boek Nederlandse Tegels, mij is daarover niets bekend. Een flink geboortewandbord, model 750, diameter 28 cm, jammer dat u geen foto van de voorzijde heeft geplaatst, groet jvdh.

Beste Jan vdV, wat een verrassende uitkomst van het onderzoek. Het bord is van onze vader, die twee jaar geleden overleed. Hij maakte er een traditie van om de kleinkinderen bij hun geboorte een Delfts bord te geven. Over zijn eigen bord heeft hij nooit veel gezegd, anders dan dat zijn bijbaantje bij de Porceleyne Fles als student hem blijvend had geïnspireerd. Het was onduidelijk of hij dat bord destijds zelf had laten maken of dat hij het bij geboorte had gekregen. Het laatste blijkt nu het geval. Heel veel dank voor deze toelichting. Het lot van de maker/schilder Guérain is helaas minder vrolijk. Maar zijn werk wordt met zorg door ons bewaard. Groet Sander van Maas

Nu u zo enthousiast hebt gereageerd (het gebeurt niet veel), nog het volgende. De plateelschilder Johannes Christiaan Guérain, geboren in Delft, heeft bij gerenommeerde bedrijven gewerkt, o.a. bij Porceleyne Fles (1897-vermoedelijk 1912, in dat jaar kwam hij in Gouda wonen), bij Plateelbakkerij en Pijpenfabriek 'Ivora' te Gouda (het Pijpenkabinet Amsterdam bezit een door hem beschilderde keramische pijp, decoratie een zwarbonte koe in 't gras met tekst C. v d Berg Nederhorst den Berg, vervaardigd bij Ivora omstreeks 1920, geschonken door zijn dochter Aleida), in The Gouda Pottery Book staat op bladzijde 405 en 408 een vaas en sierbord met Jugendstildecoratie, gesigneerd door hem, vervaardigd bij Potterie Rembrandt te Nijmegen omstreeks 1910, 1912, heeft ook gewerkt bij Koninklijke Plateelbakkerij 'Zuid-Holland' te Gouda. Bij zijn trouwen in 1904 in Delft was een zeven jaar oudere broer getuige, Andreas Petrus Guérain, van beroep ook plateelschilder, deze heeft eenenvijftig jaar (1887-1938) bij de Porceleyne Fles gewerkt, het waren bekwame plateelschilders. De decoratie van uw geboortebord stond intern bij Zenith bekend als 'Brabants interieur', bij opgave van de tijd van geboorte werd het op het klokje aangegeven, groet jvdh.