Apothekerspot zonder deksel. Geen beschadigingen, wel craquelé.

4

Apothekerspot zonder deksel. Geen beschadigingen, wel craquelé.

Afmetingen
Hoogte 23 cm, diameter 13,5 cm.
Collectie
publiekscollectie
Unieke code
Privé collecties

Reacties 4

Slechte moderne kopie, ca. 1960 of later.

In navolging van bovenstaande reactie willen wij u informeren dat deze apothekerspot een reproductie is van Delftse exemplaren uit de zeventiende en achttiende eeuw. Meerdere eigenschappen wijzen in dit geval op een reproductie: het gebarsten glazuur (craquele), de rodige kleur van het aardewerk, het imitatiemerk van plateelbakkerij De Drie Klokken en de gekleurde decoratie (in tegenstelling tot de Delftse uitvoering in blauwwit).
Het cilindrische model is oorspronkelijk uit Italië afkomstig en wordt ook wel ‘albarello’ genoemd.

Hartelijk dank voor de informatie. Datering 'slechte moderne kopie, ca. 1960 of later' is alleen wel zo'n vijftig jaar bezijden de waarheid, want deze pot stond samen met aantal andere, soortgelijke potten al in het begin van de vorige eeuw in apotheek van mijn overgrootvader.

In de late negentiende eeuw zijn in Noord-Frankrijk (o.a. Desvres en Samson) veelvuldig Delftse imitaties vervaardigd, waarbij menigmaal het Drie Klokken merk is toegepast. Wellicht is de apothekerspot uit die regio afkomstig gezien uw informatie over het langdurige familiebezit, maar dit is niet met zekerheid te zeggen.