Kunstmuseum Den Haag

Scheerbekken

Delft, 1730

Het ronde, door een bruingekleurde bies omrande scheerbekken heeft in de brede rand twee ophanggaatjes en een halfronde uitsparing. Op het middenvlak en in de zeven medaillons op de rand zijn bijbelse taferelen weergegeven.

Centraal en omgeven door een bloemenrand is het oud-testamentische verhaal weergegeven van Jonas op het moment dat hij door scheepslieden in het water wordt geworpen. Jonas was immers op de vlucht geslagen om te ontkomen aan een door Jaweh opgelegde opdracht. Hij diende de inwoners van de verdorven stad Nineve tot inkeer te brengen. Op zijn vlucht scheept hij zich in en valt vervolgens in een diepe slaap. Als straf voor zijn vluchtgedrag steekt er echter een zware storm op. In de hoop dat de storm gaat liggen, stemt hij toe overboord gezet te worden. Vervolgens wordt hij door een walvis verzwolgen. Op de achtergrond is de stad Nineve te zien.

In het eerste medaillon op de rand (v.l.n.r.) wordt Jonas weer door de walvis op het land geworpen. In het tweede medaillon is een episode uit de veelvuldig afgebeelde gelijkeneis van de Verloren Zoon weergegeven, die afscheid neemt van zijn vader, terwijl hij op de volgende afbeelding al feestvierend zijn fortuin verkwist. Het vierde medaillon toont het nieuw-testamentische verhaal van Jezus en de Emmaüsgangers. In het vijfde en zesde medaillon os weer de Verloren Zoon afgebeeld, die de varkens hoedt en vervolgens bij thuiskomt voor zijn vader op de knieën valt. In het laatste medaillon is Jonas onder de ricinus- of wonderboom gezeten, terwijl hij uitkijkt over de stad Nineve. Van deze afbeeldingen zijn vooralsnog geen grafische voorbeelden bekend. Afbeeldingen van Jonas en Jezus en de Emmaüsgangers treffen we onder meer op tegels aan.

Productieplaats
Delft
Merk
opschrift op voorzijde gedateerd ; 1730
Datering
1730
Materiaal/techniek
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Materiaal
tinglazuuraardewerk (faience) beschilderd in kobaltblauw
Afmetingen
diameter 26,3 cm ; hoogte 6,2 cm
Herkomst
1904 legaat Kunstmuseum Den Haag ; - 1904 mr. A.H.H. van der Burgh
Literatuur
Cat. Den Haag 1905, 52, nr. 275
Cat. Den Haag 1917, 34, nr. 67, afb. XVIII
Lunsingh Scheurleer 1984, 240, afb. 160
Cat.tent. Utrecht 1991-1992, 105, nr. 190
Van Aken-Fehmers 1999, I, cat.nr. 95
inventarisnummer
0400245
Creditline
Kunstmuseum Den Haag