Het is een blauw wit bordje met een vlakversiering van 8 ronde vormen met bloem motieven erin .
Naar het midden toe worden de vormen van de bloemen kleiner , verdere vulling met stipjes en bloemetjes . Er is een scherf gerestaureerd .
Op de achterkant 3 proenen en dikke glazuur
Vraag
Is het Delfts ? Hoe oud is het ? Is de maker te achterhalen ?
Afmetingen
Diameter 30 cm en 4 cm hoogte rand
Collectie
publiekscollectie
Reacties 6
Van links naar rechts vijfde foto: craquelé/haarscheuren? of zijn het krasjes? let op, heel fijn, niet de barst, groet jvdh.
Het zijn haarscheurtjes , niet door en door maar alleen aan de blauw witte kant
In reply to Het zijn haarscheurtjes ,… by Michiel van de Laar
Lijkt mij dat het bord wel wat heeft meegemaakt. Bij uitvergroting lijkt de barst door te lopen in verschillende richtingen wat mij eerder haarlijntjes lijken dan craquelé. Wel vreemd dat het herstelde stuk niet helemaal klopt met de rest van het bord. Ander kleur, de lijnen passen niet en de tekening van dat vlak is verschillend van de rest. Alsof er een stuk van een ander bord ingepast is. Craquelé zou ook aan de onderzijde zichtbaar moeten zijn maar daar lijkt het mij wel degelijk tinglazuur. Vreemd dat ook daar - afgeschilferde - resten te zien zijn van een later aangebrachte laag.
Interessante materie :-)
mvg Franky
Craquelé/haarscheuren zou volgens deskundigen een kenmerk zijn van het niet authentiek zijn van het betreffende object, alhoewel er ook weer uitzonderingen zijn, onder andere door sterke verhitting en of vocht, afwachten wat deskundigen plaatsen over uw schotel, groet jvdh. (blijkbaar is er storing op deze site, ik had geen seintje gekregen dat u gereageerd had op mijn opmerking, bij toeval zag ik het).
Is er iemand die iets meer weet dan bovenstaande reacties? Als bijv leeftijd en wel of niet Delfts ?
Groet Michiel van de laar
Verdict:
Analysis:
Beste Michiel,
Prima Delftse schotel. Datering 1720-1750. Je kunt inderdaad zien dat het stuk veel oude restauraties heeft die zijn verkleurd. Iets dat heel veel voorkomt. De sporen aan de achterzijde zijn niet afkomstig van proenen, maar van pennen die in een koker werden gestoken zoals te zien is op deze pagina. Proenen werden gebruikt bij het vervaardigen van majolica en in het hart van het bord gelegd, waardoor er daar drie schades ontstaan.
Add new comment
Only logged in users can post comments
Log in or register to post comments