Wandbordje

4

Wandborden van de Porceleijne fles, aan het jaarteken te zien uit 1944

Vraag

Kan iemand me meer vertellen over de fabriek Porceleijne fles in de Oorlogsjaren?
- kon de productie gewoon doorgaan?
- is de fabriek de hele oorlog open geweest of bijv bedreigd geweest?
- was er schaarste aan producten of (verf) materialen?
- is de oorlog "zichtbaar" in de schildering?

Ben benieuwd of iemand wat achtergrond informatie heeft. Alvast mijn dank!

Collectie
publiekscollectie

Reacties 4

Ja, De Porceleyne Fles in Delft bleef actief gedurende de oorlogsjaren.  Ondanks de moeilijke omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog, wist de fabriek  door te blijven werken en zelfs te produceren.  Ze produceerden zelfs bordjes die de oorlog als thema hadden, zoals de reeks van acht Delfts blauwe bordjes die tijdens en kort na de Eerste Wereld-oorlog verschenen. (Zie onder )

Uit goede bron ( schilder die er ooit werkte ) weet ik dat er gedurende de oorlogsjaren moeilijker aan het kobalt kon geraakt worden en dat een aantal schilders van thuis uit schilderden. Zij gingen dan de te beschilderen stukken ophalen in de fabriek of het werd thuisgebracht en terug afgehaald. Men kreeg toen exact genoeg "verf" mee om de stukken te beschilderen en was er wat over diende dit terug naar de fabriek te worden gebracht. Ook werden soms stukken door twee schilders geschilderd. Bijvoorbeeld iemand die perfect randen schilderde en iemand anders het eigenlijke decor. Ook bijvoorbeeld dekselvazen enz... werden zo samengesteld. Iemand schilderde de deksels en iemand anders de vazen. Zo kon men vlot en vlug schilderen. Sommige stukken worden op vandaag nog exact gemaakt zoals in 1850 en zijn nog steeds te koop onder de noemer " original blue". ( helemaal onder pul geschilderd door Sanders en Kremer). Laatste foto helemaal onderaan bordje geschilderd in 1914 ( jaarcode BJ) schilder onbekend.

De fabriek werd opgericht in 1653, zo’n kwart eeuw nadat de eerste aardewerkbakkerijen in Delft begonnen met de vervaardiging van Delfts aardewerk. Delfts aardewerk bootst het Chinees porselein na, dat sinds het begin van de 17e eeuw door de VOC werd aangevoerd. 

In 1876 kocht ingenieur Joost Thooft uit Delft de fabriek met als doel toch weer Delfts Blauw aardewerk te produceren en de kwaliteit te verhogen. Vanaf 1881 was Abel Labouchere er werkzaam; deze werd in 1884 Thoofts zakenpartner. Toen werd gemerkt met TL . Met hun personeel ontwikkelden ze kwalitatief hoogstaand Delfts Blauw keramiek dat al snel wereldberoemd werd. Na het overlijden van Thooft zette Labouchere de fabriek alleen voort. De fabriek kreeg in 1919 het predicaat Koninklijk en werd gemerkt met JT. Altijd met het bekende flesje.

De Porceleyne Fles wist als enige Delftse aardewerkfabriek de 19e eeuw te overleven en ging door met de vervaardiging van vernieuwingsaardewerk. Er werd ( en nog steeds ) handgeschilderd aardewerk gemaakt doch ook werd meer en meer plaktechniek toegepast voor de massaproductie.

Naast het Delfts blauwe aardewerk werden er van 1907 tot 1977 ook cloisonné tegels vervaardigd. Bij deze tegels worden de verschillende kleuren glazuur, waaruit de afbeelding is opgebouwd, gescheiden door kleirandjes.

Het bordje op uw foto is geschilderd door E.Glaudemans die er schilderde van 1942 tot 1977. gedurende de oorlogsjaren dus .

https://delftsaardewerk.nl/en/ontdekken/plateelbakkerij/de-porceleyne-f…

mvg Franky

8 oorlogsbordjes

storm breekt los

pul DPF

deksel pul sanders

kremer

bord dpf 1914 BJ

Wow, dank je wel voor de erg uitgebreide info, heel erg interessant!

Beoordeling:

  • Delfts

Toelichting:

  • Delfts, maar na 1850 gemaakt Na 1850 verandert de productietechniek voor aardewerk bij de enige overgebleven plateelfabriek in Delft. Dit valt buiten de scope van deze website. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer
  • Merk van Delftse plateelbakkerij/fabriek Dankzij historisch onderzoek weten we steeds meer over de merken die Delftse plateelbakkerijen gebruikten. Benieuwd naar deze bakkerijen? Lees meer

Dank voor de geweldige, uitgebreide info Franky!

Hoi Franky,

Ik hen nog een vraag, als dat mag.

Hoeveel producten maakt(e) een schilder gemiddeld bijv per jaar?

Ik heb onlangs 2 losse stukken gevonden van de Porceleyne fles, een kandelaar uit 1951 en een schaal uit 1953, beide door dezelfde schilder A.S.

Komt dit vaker voor of is dit heel toevallig (ik vond het zelf nl wel erg bijzonder)

Groetjes Babette