Schotel met bloemmotieven

4

Ik heb deze grote schotel geërfd van mijn grootouders. Ze hebben deze vermoedelijk in de jaren '40 of '50 aangekocht.

Vraag

Kunt u iets meer vertellen over de herkomst en periode van deze schotel.

Afmetingen
54cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 4

Dit merkteken is bijzonder omdat het elementen bevat van zowel Ram Arnhem als Oud Delft Nijmegen, twee verschillende Nederlandse aardewerkproducenten uit de 20e eeuw.

Analyse van het merkteken:

  • "RAM" met een ramshoofd → Dit is het bekende logo van Plateelbakkerij RAM uit Arnhem, die actief was van 1921 tot 1969.
  • "OUD Delft" met een gestileerd plateelvormig logo → Dit is het merk van Potterie Oud Delft, een aardewerkfabriek uit Nijmegen die vooral in de 20e eeuw actief was.
  • "Made in Holland" → Typische markering voor exportstukken.
  • Code "H." → Dit kan een decorateursignatuur of modelcode zijn.

Waarom beide merken samen?

Er zijn een paar mogelijke verklaringen:

  1. Samenwerking of Overname: Het zou kunnen dat er een samenwerking was tussen de twee bedrijven, of dat een van de fabrieken een product in opdracht van de ander heeft gemaakt.
  2. Gebruik van Oude Mallen of Decoratiestijl: Soms werden oude mallen of decoratiepatronen van een andere fabriek overgenomen en opnieuw geproduceerd onder een nieuw merk.

Zelf heb ik het nog niet eerder gezien doch waarschijnlijk kan iemand er meer over vertellen. In elk geval zeer fijn geschilderd door vakmensen.

mvg Franky

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer
  • Merk van niet-Delftse plateelbakkerij/fabriek Het typische Delfts aardewerk inspireert ook producenten buiten Delft, maar écht Delfts aardewerk is alleen in Delft gemaakt. Lees meer

Dank aan Franky 😉

Geachte Bert Morrens, Het Parool van 5 mei 1969 vermeldt dat aardewerkfabriek ''RAM'' te Arnhem in augustus 1969 zou sluiten wegens het niet meer rendabel kunnen produceren, de fabriek zou voor een deel worden overgenomen door aardewerkfabriek ''Oud Delft'' te Nijmegen, ook een deel van het personeel zou daar een nieuwe werkkring kunnen vinden. Het lijkt er op dat uw schotel uit die periode dateert, biscuit (onbeschilderd eenmaal gebakken klei) van RAM naar Oud Delft gekomen en daar door een plateelschilder(es), die voorheen bij Ram in dienst was, geschilderd. Bij RAM werd onderglazuur geschilderd, bij Oud Delft werd opglazuur geschilderd, het was het gemakkelijkst dat een plateelschilder(es) van Ram het overgenomene dan zou afmaken, de plateelschilder(es) die uw schotel heeft geschilderd zal voorheen bij Ram in dienst zijn geweest, maar nu bij Oud Delft, daar zal uw schotel ook zijn geglazuurd (mogelijk ook weer met glazuur van RAM overgenomen) en tweede brand (ovengang), blijft het probleem dat u stelt dat de schotel vermoedelijk in de jaren 40/50 van de vorige eeuw werd aangeschaft, want dit is bijna 20 tot 30 jaar later, groet jvdh.''''