Delfts Blauwe Vaas met merkteken klauw

5

Grote vaas met dop en bijzondere decoratie met aan beide zijden een gaper. Uit de inboedel van een overleden oudere dame uit het Belgisch Poperingen.

Vraag

Kan iemand iets zeggen over de leeftijd en herkomst? Ik heb nog nergens een vergelijkbare vaas met gapers kunnen vinden. Het teken op de onderkant lijkt op een klauw. Kan dat duiden op plateelbakkerij de Kla(a)uw of Porceleyne Klaauw?

Afmetingen
Hoogte inclusief deksel 38,5 cm, breedte 27 cm, doorsnede voet ongeveer 18 cm.
Collectie
publiekscollectie

Reacties 5

Geachte, Helaas moet ik u mededelen dat het hier een fraaie maar toch een replica is uit de late 19e eeuw en naar alle waarschijnlijkheid een Noord Frans product. Het merk is een vervalsing. Origineel is het inderdaad het fabrieksmerk van de fabriek: De P. klaauw te  Delft.

Zo even uit mijn geheugen... Het origineel bevindt zich in het Haags Kunst Museum.

Met vriendelijke groet, E. Ps. Er zijn verschillende van deze indentieke replica's / vervalsingen i/d markt recentelijk opgedoken.

Hallo Edwin, dankjewel voor de snelle en waardevolle reactie. Ik weet nu dat het een pelgrimsfles is. Daarnaast heb ik gespeurd op de site van het Haags Kunstmuseum en het origineel gevonden: https://www.kunstmuseum.nl/nl/collectie/pelgrimsfles-met-schroefdop. Deze is van rond 1700 en zo oud is mijn vaas denk ik inderdaad niet :-) Die van het museum is van De Metaale Pot. Waarom bij het maken van een replica dan niet ook de originele maker kopiëren, maar een andere signatuur? Ik vind mijn vaas heel mooi en leuk nu meer over de achtergrond te weten. Je gaf aan vermoedelijk rond 1900 (in mijn beleving nog steeds oud) en Franse makelij. Heb je nog meer zoekrichting, dan probeer ik nog meer achtergrond te achterhalen. Groet, Brenda

Geachte, Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Franse vervalsers het echte exemplaar nooit in de handen gehad en men heeft simpelweg een, voor hun, bekend merk eronder geschilderd. Met name Delfts aardewerk was zo rond 1860 /80 reeds heel populair en kostbaar. Een reden te meer om het te gaan vervalsen. Veel van dit soort replica's zijn te vinden in Amerikaanse en Engelse, Museum, collecties. Recentelijk, is een andere identieke replica bij het veilinghuis Carlo Bonte te koop aangeboden. Groet, Edwin van Drecht

Re

Bedankt expert Edwin van Drecht! 

Ik heb een kleine selectie echte Delftse pelgrim flessen op Pinterest staan. Er zijn er nog andere in het Rijksmuseum in Amsterdam en in Arnhem. Die zal ik een andere keer uploaden!

https://nl.pinterest.com/jeroen_hartgers/delft-pilgrim-bottlesflasks/

PS: Mogelijk moet je wel lid zijn van Pinterest om te kunnen kijken, maar dat is gratis. (Notitie: Ik word niet betaald door Pinterest)

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Vals merk In de 19de eeuw ontstaat een financiële prikkel om recenter gemaakt aardewerk te verkopen als antiek Delfts aardewerk, soms zelfs voorzien van valse Delftse fabrieksmerken. Lees meer