Schotel, ca 1770-1800, merk van de "Porceleyne clauw".
Vrg, Roger Maes
De schotel is aan de achterzijde gemerkt met een figuratief merk in de vorm van een klauw. Dit merk werd toegepast door De Delftse plateelbakkerij De Klaauw. De schotel dateert uit de periode 1770-1800. Het volle decor, met centraal een kraanvogel op een rots, werd ook in andere bakkerijen zoals De Porceleyne Byl en De Lampetkan toegepast. De voorstelling is ontleend aan afbeeldingen op het Chinese Kraakporselein uit de Wanli periode en aan het Japanse (Kakiemon) porselein. De afgebeelde kraanvogel betreft een Oosters langlevensymbool. Het Gemeentemuseum Den Haag bezit een serie van zeven vergelijkbare schotels (objectnr. 0400054).
Beoordeling:
Delfts
Toelichting:
Delfts, tussen 1620 – 1850 gemaakt
Alleen aardewerk met tinglazuur dat tussen 1620 – 1850 in Delft is gemaakt, wordt als traditioneel Delfts aardewerk aangeduid.
Lees meer
Tinglazuuraardewerk
Aardewerk met een glazuur waaraan tinoxide is toegevoegd om het dekkend wit te maken. Delfts aardewerk van vóór 1850 is altijd voorzien van tinglazuur.
Lees meer
Handbeschilderd
Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor.
Lees meer
Merk van Delftse plateelbakkerij/fabriek
Dankzij historisch onderzoek weten we steeds meer over de merken die Delftse plateelbakkerijen gebruikten. Benieuwd naar deze bakkerijen?
Lees meer
Merk:
Een klauw
Reactie toevoegen
Alleen ingelogde gebruikers kunnen reacties plaatsen Login of registreer om te reageren
Reacties 3
Schotel, ca 1770-1800, merk van de "Porceleyne clauw".
Vrg, Roger Maes
De schotel is aan de achterzijde gemerkt met een figuratief merk in de vorm van een klauw. Dit merk werd toegepast door De Delftse plateelbakkerij De Klaauw. De schotel dateert uit de periode 1770-1800.
Het volle decor, met centraal een kraanvogel op een rots, werd ook in andere bakkerijen zoals De Porceleyne Byl en De Lampetkan toegepast. De voorstelling is ontleend aan afbeeldingen op het Chinese Kraakporselein uit de Wanli periode en aan het Japanse (Kakiemon) porselein. De afgebeelde kraanvogel betreft een Oosters langlevensymbool.
Het Gemeentemuseum Den Haag bezit een serie van zeven vergelijkbare schotels (objectnr. 0400054).
Beoordeling:
Toelichting:
Merk:
Reactie toevoegen
Alleen ingelogde gebruikers kunnen reacties plaatsen
Login of registreer om te reageren