Profile picture for user Jeroen Hartgers
 •  Topgebruiker

Grote schotel van plateelbakkerij De Roos

5

Grote schotel van plateelbakkerij De Roos

Afmetingen
45cm x 31cm
Collectie
publiekscollectie
Unieke code

Reacties 5

Mooie schotel, helemaal geïnspireerd door het Noord-Franse aardewerk uit Saint-Amand-Les -Eaux. Deze schotels maakten deel uit van serviezen en werden in verschillende maten gemaakt naar zilveren voorbeelden.

Vrg,

dag Jeroen,

Is het volgens jou Delfts ? Ik denk meer aan een Frans fabrikaat, maar zonder het stuk in handen te hebben is dit een ( zeer) wilde gok.

Vrg,

roger

Ik ben eigenlijk zeker dat dit Delfts is om de volgende redenen:

1. Kleur en structuur van de biscuit is juist

2. De stijl van de tekening sluit aan bij de periode. Op pagina 288 van Delfts Aardewerk - Gesch.v.e.Nat.Prod. - deel 2 staat een schotel van De Roos met (bijna exact) hetzelfde type boom en insect op. Het merkteken is hetzelfde. De bloem op de voorkant van mijn schotel, is gelijk aan het uitgewerkte petit feu fabrieksmerk op de achterkant van de schotel op pagina 93

3. Het merkteken achterop ligt er "vet" op.

4. Er zijn drie nette pen resten uit de koker aanwezig.

5. Het glazuur doet Delfts aan en ook de kleine luchtgaatje op de achterkant zijn gelijkend aan andere borden uit de periode

6. Alle kenmerken zoals stijl, kleuren tekening en merk kloppen met de periode. (Dus geen flauwe problemen zoals met de honderdste duffe rococo vaas in de verkeerde kleur blauw met daarop APK )

Met veel plezier laat ik deze schotel ook eens in persoon zien en voelen!