Wandbord

16

Gaaf bord, handgeschilderd, bijzondere bloemen motieven en kobaltblauwe rand,

Vraag

Welk materiaal: Porselein?, Delfts Blauw?, Uit Nederland of uit welk land?, kan het gedateerd worden? Zowiezo voor 1950

Afmetingen
30 cm doorsnede, 3 cm diep
Collectie
publiekscollectie

Reacties 16

Lijkt mij aardewerk, deels handgeschilderd doch vrij nieuw . Omstreeks jaren 1960. Nederlands? Merk is onbekend en het decor doet buitenlands aan. Mogelijks Duitsland.

mvg Franky

Beste Franky, als ik zo de tekst van Liselot lees, dan maak ik er uit op dat ze het bewijs heeft van fabricage van voor 1950,  de buitenfilé is in ieder geval met penseel gedaan, en de brede donkerblauwe rand zo te zien ook met penseel, het binnenstuk, de decoratie, is vrij ''plat, vlak, eentonig, minder briljant'', 'k denk (voorzichtig) aan een druktechniek, achterzijde rand is gaan haarscheuren, het ontwerp is wel gedaan door een hij of zij die penseelvaardig was, groet jvdh.

Als antwoord op door Jan van den Heuvel1458

Dag Jan, Ik volg je helemaal. Wat de buitenfilé betreft helemaal eens dat het handgeschilderd is. Het binnenvlak lijkt mij plaktechniek, temeer daar ik een gelijkaardig bord vond op internet met exact hetzelfde binnenvlak. Wel zie ik kleine verschillen wat me dan weer doet twijfelen. Echter wel met een ander ( mij eveneens onbekend ) merk. Daar stond dit bord als vintage uit de jaren 50 omschreven met vermelding handgeschilderd. zal dan niet Duits zijn maar wél Nederlands? Heb hieronder een paar foto's geplaatst. Hoor graag uw mening.

@Lieselot: vanwaar "sowieso van voor 1950"?

mvg Franky

bord

merk

Mijn blauw/witte bord komt uit een NL erfenis van rond 1950. Er is ook een polychrome versie, die komt uit een antieke inboedel (niet gerelateerd aan de blauw witte) uit een voormalige Nederlandse kolonie. Ik zal proberen een foto te uploaden van de polychrome exemplaar

Dag Franky, dank voor het bijplaatsen van een afbeelding van een schotel die je op internet vond, zelfde decoratie, er zijn wel verschillen, meerdere, al met al denk ik toch dat beide schotels handgeschilderd zijn, het merk op ''jouw schotel'' doet me denken aan een gestyleerde sphinx, een liggende katachtige, de signering van de plateelschilder(es) lijkt wat op dat van de plateelschilder Gerrit Matthijs Bunschoten (1906-1995), die heeft in 1923 en in 1925 in Maastricht gewerkt, bij welk bedrijf onbekend, ook het woord Delft wordt gemist, valt wel op, niet dat dit delfts is maar na 1945 (voordien al) werd overal, althans in Gouda, wat maar blauw was, rijp en groen, het woord Delft onder geplaatst, ging maar niet in discussie daarover met de directeur, want dan kreeg je de wind van voren,  ('k kan me een voorval herinneren dat tijdens de keramiekopleiding begin jaren vijftig van de vorige eeuw op de Technische School in Gouda plaats vond, er zaten daar ook leerlingen op wier ouders een keramiekfabriekje hadden, dat die leerlingen werk uit het bedrijfje van hun vader bij zich hadden, dat de leraar decoratief tekenen zei: weg met die rommel). Het woord ''handgesch.'' van voor 1950 is dacht ik zeldzaam, groet jvdh.

Het polychroom bord is net als het blauwe zeer fijn geschilderd. Inderdaad niet helemaal in de Delftse stijl maar we zien wel meer diverse decors. Zeer fraaie borden. Koesteren zou ik zeggen.

mvg Franky

Fantastisch, die hoge resolutie 3000 x 4000, moet je dat penseelwerk zien, formidabel, groet jvdh.

Excuus voor het plaatsen van zoveel foto's. Ik dacht dat het uploaden niet goed gegaan was. Helaas kan ik de teveel geplaatste foto's niet weghalen.

Mijn hartelijk dank voor jullie bijdragen. Ik ben er nu al zo blij mee. De schotel heeft een mooi plekje aan de muur. En de zoektocht naar meer achtergrondinformatie gaat door.

Nogmaals dank,

Lieselot

 

Als antwoord op door Lieselot

Ik heb nog een vraag: herkent iemand het merkteken achterop het bord? Twee streepjes met 3 stipjes. Het lijkt net een kroontje. Is het een fabriek/schilder/jaartal of....? Ik hoop weer op een nieuw aanknopingspunt.

Dank alvast,

Lieselot