Delftsblauwe (apothekers?)potten

7

2 potten (krakelee) handgeschilderd. gemerkt met 3 klokjes.

Afmetingen
Hoogte (incl. deksel) 37 cm
omtrek: 74 cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 7

 deze zijn van plateelbakkerij De Drie Klokken (1670-1841) 

De Craquelé is eigen aan aardewerk en mede door de tand des tijds ontstaan omdat het glazuur harder is dan het aardewerk. Zijn inderdaad apothekerspotten vermoedelijk tweede helft 18de eeuw.

Deze bevatte laurierbessen

 

mvg Franky

Geachte,

Helaas moet ik u teleurstellen. Uw Delftse? tabakspot is een vervalsing uit de 20e eeuw waar ook nog eens een vals merk  op aangebracht is.

Als antwoord op door Edwin van Drecht121

Geachte Edwin, deze onderste pot is niet in mijn bezit. op de foto bovenaan gemerkt "Baccae Lauri" ( laurierbes ) staat de apothekerspot van Rianne . als u spreekt over de tabakspot betreft het de onderste foto. Mijns inziens is hier het merk niet zichtbaar en ben ik enigzins verbaasd dat u het over een vals merk heeft ?  Mijns inziens is de pot van Rianne (apothekerspot) wel degelijk echt. Graag zie ik een reactie van een expert. mvg Franky

Als antwoord op door Edwin van Drecht121

Beste heer van Drecht, omdat er nu twee potten staan afgebeeld is de reactie voor mij enigszins verwarrend. Welke pot betreft uw reactie? Op de bovenste (met de aardewerk deksel) of de tweede pot? (De onderste is niet van mij).

Bij voorbaat dank voor uw gewaardeerde reactie(s).

M.vr.gr.

Rianne

Als antwoord op door rianne

Geachte Rianne, Helaas moet ik u mededelen dat beide (tabaks) potten uit de 20e eeuw dateren. Aan alles is te zien dat ze 'niet uit de tijd' zijn. Dat betekent dat ze niet zijn vervaardigd tussen 1780-1820. Kenmerkend voor deze late productie is de manier van schilderen en de hevige craqele. Een geoefend oog ziet dat gelijk. Met vriendelijke groet, E.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer
  • Vals merk In de 19de eeuw ontstaat een financiële prikkel om recenter gemaakt aardewerk te verkopen als antiek Delfts aardewerk, soms zelfs voorzien van valse Delftse fabrieksmerken. Lees meer

Dank aan de heer Van Drecht, beide potjes zijn inderdaad latere imitaties uit de (vroege) 20e eeuw van Delftse tabakspotten van rond 1800.