Twee delftsblauwe vazen.

8

Twee delftsblauwe vazen.

Afmetingen
14cmx5cm
Collectie
publiekscollectie
Unieke code
Privé collecties

Reacties 8

De in blauw gedecoreerde vazen tonen een bloempatroon dat is ontleend aan de bloemversieringen op het oude Delfts aardewerk van weleer. De verwijzing Delfts op de onderkant van de vazen geeft slechts een naam van het toegepaste decor aan dat in de stijl van het Delfts aardewerk is uitgevoerd. Het beeldmerk van een kroontje met daarbij Delfts Handwerk Holland werd toegepast door plateelbakkerij Flora. Deze fabriek was van 1945 to 1980 in Gouda gevestigd, vervolgens in Hardenberg, en werd in 1989 door Goedewaagen overgenomen. De vermelding 'handwerk' is vermoedelijk een aanduiding dat de decoratie met een druktechniek is aangebracht. Voor zo ver bekend werden handbeschilderde objecten met de term 'handpainted' gemerkt. Aangezien een derde vaas oorspronkelijk deel uitmaakte van dit tweestel is hier sprake geweest van een driedelig kaststel. Dergelijke combinaties worden tot op de dag van vandaag gemaakt naar voorbeeld van Delftse kaststellen uit de achttiende eeuw. Zie verder de publicatie van het Gemeentemuseum Den Haag 'Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product', deel 1 (1999), cat.nr. 35 en onze website.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer
  • Merk van niet-Delftse plateelbakkerij/fabriek Het typische Delfts aardewerk inspireert ook producenten buiten Delft, maar écht Delfts aardewerk is alleen in Delft gemaakt. Lees meer

Merk:

  • Plateelbakkerij Flora

Omdat er werk en merk van Ton de Kruijf op deze site toegeschreven wordt aan Flora, wat onjuist is, laat ik u het volgende weten.''''   

Er zijn wat gegevens van Ton de Kruijf boven water gekomen die ik u graag doorgeef. Anthonie Gerardus (Ton) de Kruijf (Utrecht 5 augustus 1926 – 23 mei 2014 Leiden), werkte als plateelschilder bij Kunstaardewerkfabriek ’Regina – Van der Want en Barras’ te Gouda en bij Plateelbakkerij ’Tiko’ in Gouda, waarna hij in 1955/56 bij de workshop van Cornelis Verwoerd in Gouda ’steentjes’ heeft geschilderd, bestemd voor sieraden, nadien een eigen atelier gestart waar hij schilderde en ook de glazuurbrand verrichtte in Cabauw (buurtschap, 700 inwoners) van gemeente Lopik, provincie Utrecht, bij zijn aardewerk voegde hij een certificaat, dat het handgeschilderd was. De biscuit, het eenmaal gebakken aardewerk, betrok hij van elders. Daarna werd Ton de Kruijf tekenleraar, het gezin verhuisde naar Leiden, de Leidse Courant van 9 maart 1965 vermeldt: Gevestigd in Leiden tussen 24 febr. en 3 maart 1965, A. G. de Kruijf en familie, tekenleraar, Jac. Catslaan 75. Van 5 dec. 1985 tot 1 januari 1986 exposeerde Ton de Kruijf met aquarellen in Holyday Inn, Haagse Schouwweg 10 te Leiden. Er is ook aardewerk van hem bekend waarbij hij zeefdruk en penseelwerk heeft toegepast maar waarop hij het merk met zeefdruk heeft geplaatst zoals op het certificaat staat, dat het handgeschilderd is, wat in feite onjuist is. Hierbij wat afbeeldingen van z'n certificaat en een afbeelding van een ''steentje'' in een sieraad wat hij geschilderd heeft bij de Verwoerd workshop. Zijn werk en merk wordt op deze site gesteld als zijnde van Flora, wat dus onjuist is, groet jvdh.

Als antwoord op door Jan van den Heuvel1467

Beste Jan van den Heuvel,

Het was mij inderdaad opgevallen dat er eerder enkele toekenningen zijn gedaan die als A.G. de Kruijf zijn geïdentificeerd door u. Toch denk ik in dit geval dat dit mogelijk onjuist is, gezien het ontbreken van zijn kenmerkende 'vaas' met initialen? De typische Flora 'signatuur' op andere stukken komt exact overeen met bovenstaand voorbeeld.

Ik hoor graag uw mening.

Hartelijke groet, Lisa

Als antwoord op door Lisa Whittle

Beste Lisa, er is een vergissing in het spel, het was niet mijn bedoeling om deze twee delftsblauwe vazen toe te schrijven aan Ton de Kruijf, ik zag het rijtje voorbeelden van merken van Flora, door de redactie geplaatst, bij deze twee vazen en daartussen dat van Ton de Kruijf in dat rijtje, vandaar heb ik ook geschreven: ''Omdat er werk en merk van Ton de Kruijf op deze site toegeschreven wordt aan Flora, wat onjuist is, laat ik u het volgende weten'', en daarna de uitleg van Cabauw enz. Het merk is nu verwijderd zag ik. Ik had het mogelijk hier beter niet moeten plaatsen, om vergissingen te voorkomen, maar ik wilde het ook aan de redactie doorgeven, vandaar.

Het was anders een heel gedoe om hier terecht te komen, ik kan bij deze vraag van  u de link niet aanklikken, ook bij die man of vrouw uit Massachusetts hetzelfde probleem, uw antwoord kan ik niet aanklikken, groet jvdh.

Als antwoord op door Jan van den Heuvel1467

Beste Jan, ik had al zo'n vermoeden! Helemaal geen probleem natuurlijk, dat kan gebeuren.

Ten eerste hartstikke fijn dat de kennis over Ton de Kruijf boven water is. Die heb ik gebruikt voor het invoeren van het merk in de index (te vinden onder de verzamelnaam 'niet-Delftse merken'), uiteraard met verwijzing aan uw onderzoek hiernaar.

Toen ik uw opmerking over de foutieve toewijzingen zag, ben ik er inderdaad ingedoken via 'Flora' en zag toen gelijk om welk voorwerp het ging. Dat maakt helaas wel dat deze - na correctie - niet meer te vinden is. Dat is iets waar we niks aan kunnen doen helaas.

Tot slot: wat vervelend dat u de links niet kan aanklikken, dat is heel merkwaardig (no pun intended!). Iets dat misschien helpt in de toekomst (hoop ik): als u in de Merkenindex een merk ziet dat niet onder die naam thuishoort, dan ziet u als het goed is ook een voorwerp in de rechteronderhoek staan. Daar zou u dan ook op moeten kunnen klikken om bij het betreffende voorwerp te komen en daar kunt u dan ook de betreffende discussie vinden en een nieuwe bijdrage doen. Hopelijk maakt dit het vinden van de juiste voorwerpen af en toe iets makkelijker.

Hartelijke groet,

Lisa