Bord

10

Prachtig Delftsblauw bord, nog in goede staat.

Vraag

Ik begrijp dat C.z staat voor 1980, maar ik kan de paragraaf (A met een rondje??) Niet ontcijferen. Graag zou ik willen weten waar deze voor staat.

Afmetingen
21,5 doorsnee
Collectie
publiekscollectie

Reacties 10

Geachte bemmetje, 'k heb de indruk dat u zich vergist, heeft niets met de Porceleyne Fles van doen, zo te zien wel handgeschilderd, maar de tekens zeggen mij niets, afwachten, groet jvdh.

Geachte, nog het een en ander, uw bord vind ik toch wel wat bijzonder, wat u noemt de ''paragraaf (maar u bedoelt de paraaf) een A met een rondje'' (kan ook  een logo/merkje, van een bedrijfje zijn, komt naar mijn weten op deze site nu voor de tweede maal voor op een ingezonden object. In nov. 2021 zond Michiel een afbeelding van een vaas in met hetzelfde teken, wel nog met het woord Delftsch met ''sch'', spelling van De Vries en Te Winkel, wat in 1935 in theorie werd afgeschaft maar nog tot ongeveer 1946/47 gebruikt werd in verband met geharrewar met België. Er is ook enige overeenkomt tussen uw bord en vaas van Michiel wat betreft de ''slagblaadjes'', ''blaadjesslaan'' met een penseel is een vakterm, bij de groepjes van drie aan elkaar vast, wordt de middelste, de grootste, het eerst gezet en ik zie enige overeenkomst van die middelste op uw bord en de vaas. Mogelijk dateert uw bord van voor 1950, bedrijfje en plateelschilder(es), onbekend, groet jvdh.''''''''

Dit is waarschijnlijk van Kunstaardewerkfabriek Amstelhoek . De vestiging was Ouder-Amstel en actief van 1897-1903. Van 1904 tot 1910 werd verder gewerkt onder nieuw bestuur en werd dit merk gebruikt.

Echter, Amstelhoek is minder bekend om Delfts blauw en meer om andere keramiekstijlen wat de reden zou kunnen zijn dat er weinig in omloop zijn, temeer daar de fabriek slechts enkele jaren actief was.

De fabriek bevond zich in Amsterdam en was actief in de late 19e eeuw. Amstelhoek werkte in een periode waarin fabrieken zoals Rozenburg, Zuid-Holland en Gouda-fabrieken ook actief waren in de keramiekproductie.

In 1910 wordt 'Voorheen Amstelhoek' verkocht aan De Distel in Amsterdam, die op haar beurt in 1922 wordt overgenomen door Goedewaagen in Gouda.

Uw bord dateert dus hoogstwaarschijnlijk uit de periode 1904-1910

mvg Franky

 

Als antwoord op door Jan van den Heuvel1569

Dag Jan,

De spelling "Delftsch" werd in de 19e eeuw steeds minder gebruikelijk en de spelling "Delfts" is sindsdien de gangbare vorm geworden. De overgang naar de spelling "Delfts" is geleidelijk gegaan vanaf eind 19de eeuw , maar het is moeilijk om een exact jaartal te geven voor deze verandering.

groet Franky

Beste Franky, ik wil nog doorgaan met het bord van Bemmetje, 'k ben er nog niet van overtuigd dat het van (voorheen) Amstelhoek 1903-1910 is, zij hadden toch een iets andere invalshoek wat betreft het decoreren van keramiek, wat is jouw bewijs van het merk ''A met een rondje'' dat dit van dat bedrijf is, The Gouda Pottery Book geeft twee andere merken aan, ik wacht je antwoord af, er komt nog meer, eerst dit maar, groet jvdh.

Dag Jan, Ik heb ook eens verder gezocht en ook wat info opgevraagd bij een bevriend antiquair.

Hoewel er wat twijfel bestaat zou plateelbakkerij Amstelhoek zowel een A en H gevoerd hebben doch kort voor de overname door de Distel ook een A en een O.

Het logo op dit bord, bestaande uit de letters 'A' en 'O',  zou ook het merkteken van Plateelbakkerij 't Anker kunnen zijn . Deze fabriek was actief in de periode 1898-1907 en stond bekend om haar decoratieve aardewerk. Het logo met de 'A' en 'O' is een kenmerkend merkteken van deze plateelbakkerij.

Ben benieuwd wat jij erover kon vinden. Beide fabrieken hadden maar een kort bestaan en weinig voorbeelden te vinden. Wederom een heel interessante discussie 😉

groet Franky

Beste Franky, de Plateelbakkerij 't Anker is mij onbekend, heb er niets van kunnen vinden, wil je svp een of twee objecten met hun merk hier op de site plaatsen. Wat betreft Amstelhoek en voorheen Amstelhoek, die vallen af wat betreft het delfts blauw bord van Bemmetje hier. Dat bedrijf maakte totaal ander werk. Hierbij drie bordjes, 14 cm diam., waarvan twee uit 1938, het handschrift van de plateelschilder(es) op de achterzijde van de bordjes komt overeen met dat van de vaas van Michiel, zie hiervoor/hierboven de vaas met merk ''A in een rondje''. Let vooral op bij de bordjes de overeenkomst van de ''f en t'' van Delfts en de ''b/B'' van blauw, al met al krijg ik de indruk dat het bord van Bemmetje dateert van eind jaren dertig, de vaas van Michiel, ook merk ''A in een rondje'' zou je eind jaren dertig kunnen stellen, groet jvdh.''''''''''''''''''''''''