Geribbelde polychrome vaas

8

Polychrome geribbelde vaas met tinglazuur. Prachtige kleuren blauw, geel, groen en oranje. Blauw is overwegend donker blauw met lichtblauwe accenten bijvoorbeeld bij de grote veer van de pauw. Onderkant met merkteken van De Drie Klokken gesigneerd. Op enkele kleine chips aan de bovenramd verder in uitstekende staat.

Vraag

Kan niets terugvinden in de literatuur noch op Internet. Graag ontvang ik informatie over de ouderdom van de vaas.

Afmetingen
H 23 cm
Diameter breedste punt 12 cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 8

Het gaat hier helaas om een vervalsing. Dit is te zien aan de te donkere scherf, de kleuren en dan met name het rood en het blauw, aan het doffere glazuur en aan het veel te traag gezette fabrieksmerk. Dit type vaas werd oorspronkelijk en overwegend gemaakt rond 1710-1730 door De Porceleyne Fles (WK), De Witte Starre (*), De Metaale Pot (LVE) en door De Roos (Roos) en niet door De Drie Klokken. Van De Drie Klokken zie je voornamelijk veel tabakspotten en apothekerspotten.

Ik dacht het zit wel goed, geen craquelé, maar het blijkt toch anders te zijn, groet jvdh.

Waar het vandaan komt is moeilijk te zeggen. Het is meestal Noord-Frans of Duits. Enkel XRF rontgen onderzoek kan hier misschien duidelijkheid brengen, maar dat is dan weer erg duur.

Verdict:

  • Not Delftware

Analysis:

  • Not made in Delft The term Delftware is only used for earthenware actually produced in Delft. Read more
  • Tin-glazed earthenware Earthenware with a glaze to which tin oxide has been added to make it opaque white. Delftware produced before 1850 is always covered with a tin glaze. Read more
  • Hand-painted An important characteristic of authentic Delftware is that it is hand-painted. Printing techniques do not occur on this earthenware. Read more
  • Forged mark In the 19th century, a financial incentive arose to sell more new earthenware as antique Delftware, sometimes even bearing forged Delft factory marks. Read more

De zware aanzet van de decoraties is inderdaad niet authentiek. In verschillende museale collectie zijn vergelijkbare stukken te vinden die wel goed zijn. 

Ik zou xrf onderzoek persoonlijk afraden. Er zijn nog onvoldoende metingen gedaan op dit latere materiaal om met zekerheid een herkomst te kunnen geven.