Geribbelde polychrome vaas

8

Polychrome geribbelde vaas met tinglazuur. Prachtige kleuren blauw, geel, groen en oranje. Blauw is overwegend donker blauw met lichtblauwe accenten bijvoorbeeld bij de grote veer van de pauw. Onderkant met merkteken van De Drie Klokken gesigneerd. Op enkele kleine chips aan de bovenramd verder in uitstekende staat.

Vraag

Kan niets terugvinden in de literatuur noch op Internet. Graag ontvang ik informatie over de ouderdom van de vaas.

Afmetingen
H 23 cm
Diameter breedste punt 12 cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 8

Het gaat hier helaas om een vervalsing. Dit is te zien aan de te donkere scherf, de kleuren en dan met name het rood en het blauw, aan het doffere glazuur en aan het veel te traag gezette fabrieksmerk. Dit type vaas werd oorspronkelijk en overwegend gemaakt rond 1710-1730 door De Porceleyne Fles (WK), De Witte Starre (*), De Metaale Pot (LVE) en door De Roos (Roos) en niet door De Drie Klokken. Van De Drie Klokken zie je voornamelijk veel tabakspotten en apothekerspotten.

Ik dacht het zit wel goed, geen craquelé, maar het blijkt toch anders te zijn, groet jvdh.

Waar het vandaan komt is moeilijk te zeggen. Het is meestal Noord-Frans of Duits. Enkel XRF rontgen onderzoek kan hier misschien duidelijkheid brengen, maar dat is dan weer erg duur.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Tinglazuuraardewerk Aardewerk met een glazuur waaraan tinoxide is toegevoegd om het dekkend wit te maken. Delfts aardewerk van vóór 1850 is altijd voorzien van tinglazuur. Lees meer
  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer
  • Vals merk In de 19de eeuw ontstaat een financiële prikkel om recenter gemaakt aardewerk te verkopen als antiek Delfts aardewerk, soms zelfs voorzien van valse Delftse fabrieksmerken. Lees meer

De zware aanzet van de decoraties is inderdaad niet authentiek. In verschillende museale collectie zijn vergelijkbare stukken te vinden die wel goed zijn. 

Ik zou xrf onderzoek persoonlijk afraden. Er zijn nog onvoldoende metingen gedaan op dit latere materiaal om met zekerheid een herkomst te kunnen geven.