Botervloot delfts

7

Ik heb deze botervloot op een veiling gekocht.
hij heeft wat kleine restauraties.

Vraag

Ik zou willen weten of dit origineel 18e eeuws Delfts is en wellicht welke maker/fabriek

Afmetingen
13,5 cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 7

Dit lijkt gemaakt bij De Dissel omstreeks 1701 -1720. In deze periode werd het merk met de twee streepjes er gebruikt. Soms ook gemerkt met CK . CK wordt aan de werken toegeschreven die door Cornelius Keyser zelf geschilderd zijn. hier dus niet.

tot 1697 was het Cornelis van der Kloot die er de scepter zwaaide niettegentaande het bedrijf werd overgenomen door de Griekse A. In 1701 ging de productie over naar de Griekse A, weliswaar met dezelfde merken en plateelschilders. Ditmaal was dit wel onder Judith van der Hoorn, weduwe van Adriaan Kockx.

mvg Franky

Bedankt voor de informatie Franky.
Top dat je dit bovenwater weet te krijgen. er staat nog een merkje op, zou dat CK kunnen zijn?
merkteken

Ik vroeg mij trouwens ook af of het zwart decor is, dat schijnt heel zeldzaam te zijn in Delfts, of is het heel donker Mangaan?

Beste,

Ik denk eerder aan de V. voor Vergulde Astonne. Deze kleuren zijn volgens mij de “nieuwe kleuren” die vooral gebruikt werden door Jan Theunis Dextra, Zacharias Dextra, Hendrik Van Hoorn, Jacob Halder en Geertruy Verstelle. Ik schat dit stukje in tussen 1750 en 1770. Maar zoals ik al zeg, is dit maar een schatting. De geit is overigens bruin en de jongen zijn hoed en schoenen lijken zwart. De hoed is denk ik flink overschilderd, want die is nu mat en dat zou niet zo mat mogen zijn.

mooie en leuke zoektocht :-) even opgezocht en de hieronder getoonde merken zijn in de loop der jaren van de 3 astonnekes. De V. is volgens mij een schildersinitiaal . Nrs 4 & 5 zijn teogeschreven aan Zacharias Dexter, nr 6 aan Arie Rijsselberg die gedurende een periode onder Dexter werkte en nummer 8 is toegeschreven aan Hendrik van Hoorn. Mogelijks is dit een onduidelijke VR wat zou kunnen Van Rijsselberg zijn die soms met VR tekende in plaats van AR.

Een V. komt nergens voor in de namenlijst. Zacharias Dexter experimenteerde aanvankelijk met het zware Imari coloriet op donkerblauw. Hier volg ik Jeroen in de denkpiste dat het overschilderd is.

Ik kijk uit naar de opmerkingen van andere experts hier. Intrigerend wel .

mvg Franky

 

3 asto

Super interessante zoektocht inderdaad en ik wordt steeds blijer van deze aankoop.
Ik ben ook erg benieuwd naar de visie van andere experts.
Bedankt alvast voor jullie hulp, in ieder geval!

Beoordeling:

  • Delfts

Toelichting:

  • Delfts, tussen 1620 – 1850 gemaakt Alleen aardewerk met tinglazuur dat tussen 1620 – 1850 in Delft is gemaakt, wordt als traditioneel Delfts aardewerk aangeduid. Lees meer
  • Tinglazuuraardewerk Aardewerk met een glazuur waaraan tinoxide is toegevoegd om het dekkend wit te maken. Delfts aardewerk van vóór 1850 is altijd voorzien van tinglazuur. Lees meer
  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer
  • Ongeïdentificeerd merk Niet alle merken die voorkomen op aardewerk zijn geïdentificeerd. Het zou een nieuw Delfts merk kunnen zijn! Maar ook een merk dat niet in Delft gevoerd werd. Lees meer