bord met centraal een rozet met bloemen. Daarrond vier vlakken met telkens vier bloemen waarvan twee amen onderaan en twee erbovenop. Daartussen afscheidingen met fijne lijnen en blad wat doet denken aan oosterse inspiratie.
Vraag
Dit bord heb ik recent op de kop kunnen tikken en naar mijn bevindingen zou dit aan een "Jan of Jansz van der Laan " kunnen toegeschreven worden.In 1675 wordt een Jan Jansz van der Laan als plateelbakker van de drie klokken genoemd en in 1693 wordt een Jan van der Laan genoemd als Meester Porceleynbacker in 't Hart. Beide bakkerijen werden uitgebaat door de familie Mesch . Kan dit bord geïnspireerd zijn op de zogenaamde Hartbordjes of weren de hartbordjes hierop geïnspireerd. Ik kijk graag uit naar jullie reactie.
Afmetingen
23,5 cm
Collectie
publiekscollectie
Reacties 3
Bijkomend : Het merk wordt doorgaans aan Jan of Jan Jansz van der laan toegeschreven. Vader en zoon of één en dezelfde persoon? Stof tot nadenken :-)
mvg en alvast bedankt voor reacties
Franky
Dit bord is van De Klaauw, door Johannes van Lockhorst. Je kunt heel duidelijk zien dat dit geen 17de eeuws bord is, maar wel eerste helft 18de eeuw.
In dit artikel van Aronson Antiquairs kun je iets meer lezen over fabriek De Klaauw: https://www.aronson.com/delftware-de-klaauw-factory/
Een goede tip is ook de merkenindex te gebruiken op deze website en enkel nog boeken te gebruiken van Kunstmuseum Den Haag (voorheen Gemeentemuseum) en boeken die hierna komen.
Als antwoord op Dit bord is van De Klaauw,… door Jeroen Hartgers272
Dag Jeroen,
dank voor de toelichting. Inderdaad wat verwarrend want in meerdere werken vind ik het merk IVL terug onder Jan van der Laan. Zo zie je maar dat deze site een zeer goede bron is en heel wat kennis wordt gedeeld. Heb weer wat bijgeleerd waarvoor dank!
mvg Franky
Reactie toevoegen
Alleen ingelogde gebruikers kunnen reacties plaatsen
Login of registreer om te reageren