Bord

6

Bordje met ‘pauwenstaart’-decor en geel randje. De kleur is helderder blauw dan op de foto. Gekocht in rommelwinkel, ik ging er vanuit dat het Makkums is. Maar een kennis beweert het Delfts is, van De Klaauw.

Vraag

Is dit inderdaad een bordje van De Klaauw? Of toch zoals ik denk, makkums?

Afmetingen
Diameter 22,5 cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 6

Bedankt!

ik geloof je hoor, want ik ben geen deskundige. Echter, ik zie veel bordjes o.a. van De Klaauw, ook bij gerenommeerde antiquairs, met dezelfde soort beschildering als op ons bordje. Zijn dat dan allemaal vervalsingen?

Ik vond het een leuk bordje en het staat goed waar het hangt, dus het mag blijven.

Als antwoord op door Jo van Rjngen

Geachte Jo van Rjngen, u werpt wel een punt op, ook in musea zouden zich objecten bevinden die daar niet thuishoren, negen jaar geleden schreef de heer Edwin van Drecht onder andere: ’…is ook heel veel  rommel verkocht aan goedgelovige mensen zonder enige kennis van zaken met mooie verkoop praatjes. Maar al te vaak treffen we in particuliere- en museumcollecties objecten aan die zo in de vuilnisbak kunnen. Ook nu nog laten onnozele particulieren en museumconservatoren zich betrekkelijk makkelijk in de maling nemen…’  Groet, jvdh.

Als antwoord op door Jan van den Heuvel1544

Dank voor uw reactie. Of ik de kwalificatie ‘onnozel’ van meneer  Van Drecht helemaal terecht vind weet ik eerlijk gezegd niet. Misschien voor museumdirecteuren, maar  meneer Aronson zegt  op deze website dat de identificatie van Delfts aardewerk heel ingewikkeld is, dus voor particulieren zou dat dan nog veel lastiger zijn dan voor museumdirecteuren lijkt me.  

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Tinglazuuraardewerk Aardewerk met een glazuur waaraan tinoxide is toegevoegd om het dekkend wit te maken. Delfts aardewerk van vóór 1850 is altijd voorzien van tinglazuur. Lees meer
  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer
  • Mogelijk vals merk Omdat in de 19de eeuw soms onterecht oudere merken op aardewerk werden aangebracht, is niet altijd met zekerheid te zeggen of een merk authentiek is. Lees meer

Als zo'n goedgelovige museumconservator kan ik alleen maar zeggen dat we ons werk naar eer en geweten doen, maar dat het mensenwerk blijft en dat beoordelingen vanaf alleen een foto niet onfeilbaar zijn.

in dit geval heeft de rand wel erg veel geleden en twijfel ik over het merk.