Delft Blauw diep bord

19

Delft Blauw diep bord, met lichte verkleuringen doordat volgens mij het glazuur niet geheel het keramiek heeft gedekt en dit bord wel als bord is gebruikt.

Vraag

Welk plateelfabriek?
Welke maker?
Welk soort?
Welk jaar?

Afmetingen
Doorsnede 28cm
Collectie
publiekscollectie

Reacties 19

Plateelbakkerij zuid Holland eerste helft 20ste eeuw. gezien de drie "bakpunten" en matter uitzicht waarschijnlijk bovenglazuur techniek.

Als antwoord op door FrankyStevelinck692

De drie ''bakpunten'' hebben niets van doen met ''bovenglazuur techniek'' (opglazuurschildering). Alle borden/schotels zijn gemaakt bij Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland, ook wel Plazuid en K.P.Z. of P.Z.H. genoemd (1898-1964) te Gouda, zij zullen onderdeel geweest zijn van een eetservies, volledig handgeschilderd, voor 1930 gemaakt, in 1930 kreeg het bedrijf het predicaat ''koninklijke'', waarbij men gelijk een kroontje of het woord ''koninklijk'' ging plaatsen, het bord met de initialen C.B. zal geschilderd zijn door de plateelschilder Cornelis Boer (1899-Gouda-1946), er is van hem bekend dat hij in 1920 bij het bedrijf werkzaam was, bron: Dick Bode, Gouda. De overige borden zijn vermoedelijk, niet zeker, geschilderd door de plateelschilder Frans Bijlaart (Nijmegen 1889-1970 Gouda), er is geen bedrijfsarchief, bijzonder moeilijk het een en ander te plaatsen over het hoe en wat, groet jvdh.

De gebouwen van het bedrijf werden gesloopt (de 17 meter hoge en 20 cm uit het lood staande bedrijfswatertoren werd behouden, gemeentelijk monument), er verschenen appartementencomplexen en flatgebouwen, ''vuren gedoofd ovens gesloten, zwoegen en zwijgen werd spreken, taal is ons dagelijks brood, wij leven op de woordenstroom, vonken knetteren als elektra'', zo dichtte de Goudse stadsdichter Jan Graafland, de tekst werd op het voormalig bedrijfsterrein aangebracht, de kleischuur werd restaurant, (de klei werd per schip via de Turfsingel aangevoerd), twee buitentegeltableau's werden behouden, straatstenen en straatnamen herinneren aan het eens zo wereldberoemde bedrijf, groet jvdh.

Als antwoord op door Jan van den Heuvel1521

Dankjewel voor deze mooie reactie. Het is juist de geschiedenis die het ontstaan en de reis van deze borden zo fascinerend maakt. Ik vraag mij af waarom er verschillende makers zijn van de borden. Wellicht een vervangend bord bij het breken van het servies of juist iemand die ze heeft verzameld. Het mooiste is dat ze elk uniek zijn in zin van de aanraking door de kwast bij het maken van de versieringen als ook het formaat dat telkens anders is. Geen enkele is precies gelijk en dat maakt ze zo mooi.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Nieuwere productietechniek Na 1850 ontwikkelen fabrieken in binnen- en buitenland efficiëntere, goedkopere productietechnieken. Dit aardewerk valt buiten de scope van deze site. Lees meer
  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer
  • Merk van niet-Delftse plateelbakkerij/fabriek Het typische Delfts aardewerk inspireert ook producenten buiten Delft, maar écht Delfts aardewerk is alleen in Delft gemaakt. Lees meer