Bord AK Merkteken

7

Blauw en wit bord met AK merkteken.

Vraag

Is dit merkteken van Antonius Kruisweg, Albertus Kiell/Kielle of toch nog iemand anders?

Het merkteken vind ik op meerdere site's terug, maar ik vind nergens een bord met gelijkaardige decoratie, niet van Kruisweg, niet van Kiell/Kielle.

Mvg,
Nick

Afmetingen
Diameter: ongeveer 23,5 cm
Gewicht: 514 gram
Collectie
publiekscollectie
Merk

Reacties 7

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Niet in Delft gemaakt Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het echt in Delft is geproduceerd. Lees meer
  • Tinglazuuraardewerk Aardewerk met een glazuur waaraan tinoxide is toegevoegd om het dekkend wit te maken. Delfts aardewerk van vóór 1850 is altijd voorzien van tinglazuur. Lees meer
  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer
  • Vals merk In de 19de eeuw ontstaat een financiële prikkel om recenter gemaakt aardewerk te verkopen als antiek Delfts aardewerk, soms zelfs voorzien van valse Delftse fabrieksmerken. Lees meer

Dag Nick,
Al ben ik niet de grootste merkenspecialist; ik ben even in je vraag gedoken. Soms is het moeilijk om een beschildering en merk specifiek aan elkaar te koppelen. Als ik kijk op deze website zijn de meeste bliksemborden afkomstig van de Paauw en de Grieksche A, maar ze worden bij meer fabrieken gemaakt zoals de Witte Ster en de Drie Porceleyne Flessies. Veel zijn er helemaal niet gemerkt. Antonius Kruisweg van het Moriaanshooft lijkt nu de beste optie, maar misschien zijn er andere experts die een andere mening hebben. Dat hoor ik dan graag.

M.i. is dit is een Frans fabrikaat, geen Delfts ! Ca. 1900 met een vals merk.

Vrg,

 

Als antwoord op door Suzanne Klüver

Bedankt voor de reactie!

Wat is er verschillend aan de onderzijde van een Delfts bord tegenover een bord van Franse makelij?

Het verbaast me wel dat deze zou gemaakt zijn rond 1900, het materiaal lijkt me veel ouder, of zijn de gebruikte materialen van mindere kwaliteit waardoor deze ouder lijken?

Ik heb namelijk nog een bord, welke sterk lijkt op deze (gebruikte materialen/kleur van het blauw,de vorm), deze heeft wel een ander merkteken (IVH) en is verschillend in decoratie. Het merkteken lijkt me van Johannes Verhagen circa 1750, ben zeer benieuwd wat jullie hier van denken, ik post hem dadelijk!

Met vriendelijke groeten,

Nick

Als antwoord op door Suzanne Klüver

Dag Suzanne, 

 

Ik kom die dingen wekelijks tegen op veiling, er is echt wel wat rommel in Frankrijk gemaakt. Je wil niet weten wat men allemaal maakte. 

Er is ook nog een segment met echt zeer goede copies uit de XIXde  begin XXst eeuw, die moet je echt vasthebben, vooral veel Delft doré . Geen gemakkelijke materie . 

Op de duur zie je het bijna onmiddellijk ! Deze dingen komen jij bijna niet tegen in museale collecties. 

Vrg,

 

Geachte, Ja, Een nepper van het zuiverste water. Gemaakt voor de onwetende tourist. Het geoefende oog ziet binnen 1 seconde dat het merk vals is, het baksel, de kleur te hard en te glad, ook de manier van schilderen veel te stijf. Al met al gewoon met plezier gebruiken.

Beoordeling:

  • Niet-Delfts

Toelichting:

  • Vals merk In de 19de eeuw ontstaat een financiële prikkel om recenter gemaakt aardewerk te verkopen als antiek Delfts aardewerk, soms zelfs voorzien van valse Delftse fabrieksmerken. Lees meer

Merk:

  • AK Vals