P
 •  Topgebruiker

Twee schotels van De Paauw

11

Twee schotels van De Paauw met Chinoiserie voorstelling. Centraal is een Lange Lijs met een bediende afgebeeld op een terras met deels bloeiende struiken. De achterzijden hebben een band van kruisjes en rondjes.

Zoals aangegeven op blz 164 van Delfts Aardewerk, Geschiedenis van een Nationaal Product Deel 2 staat dat er in diverse andere collecties vergelijkbare schotels bevinden met een slechts in detail afwijkend decor. Deze exemplaren dragen een vergelijksoortig D-PAUW merk met een cijfer.

Zie ook https://delftsaardewerk.nl/bekijken/voorwerp/kunstmuseum-den-haag/351-s…

De voorstelling is ontleend aan afbeeldingen van zowel het Overgangsporselein met doorlopende, verhalende scènes als van het Kangxi porselein met onder meer Chinese vrouwenfiguren, de zogenoemde Lange Lijzen.

Vraag

Ik heb zojuist deze schotels op een veiling in Engeland gewonnen, ervan uitgaande dat ze origineel zijn, zou het leuk zijn om ze in het merkenindex terug te zien.

Afmetingen
39,5 cm Diameter
Collectie
publiekscollectie
Merk

Reacties 11

Ze zijn gewoon prachtig ! een mooie aanwinst voor uw collectie.

 

mvg Franky

Erg fraai! Wel jammer dat je tegenwoordig een vermogen moet betalen aan import rechten, hoewel de borden eigenlijk gewoon een her-import zijn.

Als antwoord op door Jeroen Hartgers230

Ik woon zelf ook in Engeland dus ik hoef gelukkig geen import rechten te betalen, ze zijn wel terug in Nederlandse handen maar nog even niet op Nederlandse bodem! Er komt af en toe hier op veilingen mooi Delfts aardewerk voorbij waar niet al te hoog op geboden wordt, dat maakt de hobby leuk.

Dat is inderdaad super. Ik denk wel eens te bieden in de UK, maar sinds de Brexit zijn de prijzen zowat dubbel als je het naar de Benelux laat versturen.

Dag Patrick,

 

Dit bordje heb ik reeds enige tijd geleden gepost maar ik kreeg nog geen reactie. Kunt u mij meer vertellen hierover? Ben te benieuwd. alvast bedankt. mvg Franky

achterkantvoorkant

Als antwoord op door FrankyStevelinck410

Beste Franky,

Ik ben bang dat ik je helaas niet veel meer kan vertellen dan dat je waarschijnlijk zelf ook al weet: tinglazuur, proenafdrukken, de kleur van het aardewerk, de kleuren blauw, de gele rand. Ik zie zelf niets verdachts dus het zou goed uit Delft kunnen komen, een fabriekskenmerk had de identificatie een stuk makkelijker gemaakt ;) Even afwachten nog wat de experts zeggen, zij kunnen aan de hand van het design waarschijnlijk wel uitsluitsel geven.

Dat zijn heel grote exemplaren inderdaad! 😅

Prachtige aanwinst Patrick! In ieder geval gefeliciteerd met de mooie aankoop. En ontzettend leuk om te zien dat onze topgebruikers hun kennis en enthousiasme onderling delen. De redactie gaat binnenkort weer een beoordelingsessie doen, dus dan zal ik een oogje op dit specifieke merk houden voor de index. Goed weekend!

Beoordeling:

  • Delfts

Toelichting:

  • Delfts, tussen 1620 – 1850 gemaakt Alleen aardewerk met tinglazuur dat tussen 1620 – 1850 in Delft is gemaakt, wordt als traditioneel Delfts aardewerk aangeduid. Lees meer
  • Tinglazuuraardewerk Aardewerk met een glazuur waaraan tinoxide is toegevoegd om het dekkend wit te maken. Delfts aardewerk van vóór 1850 is altijd voorzien van tinglazuur. Lees meer
  • Handbeschilderd Een belangrijk kenmerk van authentiek Delfts aardewerk is dat het handgeschilderd is. Druktechnieken komen op dit aardewerk niet voor. Lees meer
  • Merk van Delftse plateelbakkerij/fabriek Dankzij historisch onderzoek weten we steeds meer over de merken die Delftse plateelbakkerijen gebruikten. Benieuwd naar deze bakkerijen? Lees meer

Merk:

  • D-PAUW

Beste Patrick, de redactie is het er unaniem over eens dat dit twee prachtige schotels zijn van De Pauw, die dit D-PAUW merk tussen 1651-1774 voerde. We nemen het merk graag op in de index. Ze zijn inderdaad van goed formaat en mooi geschilderd. Proficiat!